Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

The Othar Turner & Afrossippi Allstars ‎



Γεννημένος το 1909 από γονείς κολίγους, στο Jackson του Mississippi  κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο μόλις το 1998(!), σε ηλικία 89 χρόνων! Ένα χρόνο αργότερα κυκλοφόρησε το άλμπουμ Othar Turner & The Afrossippi Allstars.

Ακτήμονας στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, ο Othar το πέρασε τραγουδώντας και δουλεύοντας σε ξένα χωράφια, κάνοντας δηλαδή αυτό που έκαναν γενιές και γενιές  αφρικανών δούλων που σύρθηκαν αλυσοδεμένοι στα βαμβακοχωραφα του Νότου. Συνεχιστής μιας παράδοσης που ενώνει την Αφρική των σκλάβων με τη σημερινή Αμερική, ο Othar έπαιζε φλογέρα, την οποία έφτιαχνε μόνος του από καλάμια bamboo, καθώς και υποτυπώδη κρουστά που συνόδευαν το αργόσυρτο μουρμουρητό της σκλαβιάς. Ξεκίνησε την «καριέρα» του το 1923 και ηταν ο τελευταίος αυτοδίδακτος αφρο αμερικάνος που έπαιζε fife & drum music στην Αμερική. Πρόκειται για μια μουσική παράδοση τόσο παλιά, που από αυτήν εξελίχθηκαν η jazz και τα blues.Το ιδίωμα ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά από τον μουσικολόγο Alan Lomax, που έμεινε έκθαμβος από τον πρωτογονισμό του, στις αρχές της δεκαετίας του '40.


Ο Othar, που στις 27 Φεβρουαρίου του 2003 πέρασε στην αιωνιότητα, ήταν ιδρυτής της Rising Star Fife & Drum Band στην οποία συμμετέχουν η κόρη του, τα εγγόνια του και τα ανίψια του. Την παραγωγή στο Othar Turner & The Afrossippi Allstars  έχει αναλάβει ο κιθαρίστας Luther Dickinson, μέλος των North Mississippi AllStars και γιος του θρυλικού πιανίστα και παραγωγού Jim Dickinson, ο οποίος έχει γράψει τις πολύ κατατοπιστικές σημειώσεις στο εξώφυλλο. Στο άλμπουμ, εκτός όλων των άλλων, συμμετέχουν επίσης τέσσερις Σενεγαλέζοι μουσικοί.

Η μουσική του Othar Turner έρχεται από πολύ μακριά και απευθύνεται πολύ βαθιά μέσα στον ακροατή της, σ' έναν ρυθμό αρχέγονο που οδηγεί κατευθείαν στην έκσταση. Φλογέρες, slide κιθάρες, kora, και διάφορα άλλα αφρικάνικα όργανα και κρουστά δημιουργούν μια  άλλου τύπου υπνωτική trance ατμόσφαιρα.
Αν σας αρέσει όλη η μαφία της Pat Possum......θα βρεθείτε μπροστά σε μια πραγματική αποκάλυψη.

Taste :

Otha Turner & the Afrossippi Allstars - Glory, Glory Hallelujah



Otha Turner & the Afrossippi Allstars - My Babe





By Electric Looser

Δεν υπάρχουν σχόλια: