Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Pop Festval 73


Το 1973 η ελληνική rock σκηνή δε στεκόταν και πολύ καλά στα πόδια της. Σημαντικά σύνολα των αρχών της δεκαετίας του 70 έχουν διαλυθεί [Ροll, Πελόμα Μποκιού] και στο χώρο κινούνται μόνο οι Socrates, Εξαδάκτυλος και Ακρίτας.

Έτσι ο Κώστας Γιαννίκος, διοργάνωσε στις 3 Ιούνη 1973, ένα Pop Festival  για ερασιτεχνικά συγκροτήματα και στο οποίο συμμετείχαν δεκατρία.

Οι εκπλήξεις βρίσκονται στις συνθέσεις αυτών των σχημάτων: Στους Live συμμετείχε ο Κώστας Μπίγαλης, στους Σκορπιός ο Γιάννης Γιοκαρίνης, στον Ηλεκτρικό Αργοναύτη ο Μιχάλης Ρακιντζής και στους Νιρβάνα ο Βασίλης Σπυρόπουλος [από τη Σπυριδούλα], αλλά και ο Κατσαρός [από τους Ζιγκ-Ζαγκ]. Βέβαια στην πορεία όλοι [εκτός τον Σπυρόπουλου βέβαια], άλλαξαν άποψη και πολλοί απ' αυτούς είναι συνυπεύθυνοι για το "μοντέρνο"  [όπως το αποκαλούν] τραγούδι που παράχθηκε κατά κόρον την τελευταία δεκαετία . Για ιστορικούς λόγους να σημειώσουμε ότι ο Κώστας Γιαννίκος ξεκίνησε γράφοντας γράμματα θαυμασμού στον Νίκο Μαστοράκη [περίοδος "Μοντέρνων Ρυθμών] και για κάποιο χρονικό διάστημα ήταν ιδιοκτήτης μιας μικρής δισκογραφικής εταιρίας, της Legend Festival


Το Pop Festival, μεταδόθηκε από τον τότε ΕΙΡΤ και κυκλοφόρησε σε δίσκο από την ΕΜI

Η κατάταξη των συγκροτημάτων [μετά από τηλεφωνική ψηφοφορία - γονείς, φίλοι κλπ] ήταν η εξής: 1. Boomerang 2.Κορυφαίοι, 3. Πεταλούδα, ενώ καλύτερο τραγούδι αναδείχθηκε ο "Δειλός" των Νιρβάνα. Το Pop Festival απασχόλησε αρκετά τα περιοδικά της εποχής, ενδεικτικά παραθέτουμε ένα γράμμα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Επίκαιρα: 

‘’Είμαι ένας μαθητής και πολύ φιλόμουσος νέος. Περίμενα λοιπόν με μεγάλη ανυπομονησία το  Pop Festival 73. Η ανυπομονησία μου μετεβλήθη όμως, σε λίγο, σε απογοήτευση ακούγοντας τα δεκατρία καλύτερα συγκροτήματα. Και άρχισα να είμαι περίεργος να ακούσω το τελευταίο από τα 265 που έγινε γνωστό πως υπάρχουν. Όσο για την τελική εκλογή των τριών πρώτων... ούτε λόγος να γίνεται. Απόδειξη, οι Έλληνες  άγνοια έχουν από καλή μουσική. Ας γινόταν ένα Μπουζουκοφεστιβάλ '73 και Θα βλέπατε". Τάσος Α. Δράμα.

"Extra Zoo" Νοεμβριος 1996 Νο.7

P.s Τα κομματια  Live θα "θελα να φωναξω" &  Πεταλούδα - "Τι μπορείς να κάνει στην ζωή σου" ειχαν κυκλοφορήσει στο ιδιο 45 απ τη His Master Voice.

Taste :

Boomerang - Το αυτοκίνητο

Πεταλούδα - Τι μπορείς να κάνει στην ζωή σου

Live - Θα θελα να φωναξω


By Electric Looser

4 σχόλια:

Giousurum είπε...

To κομματι των Πεταλούσα Τι μπορείς να κάνει στην ζωή σου συμπερηλήφθηκε το 2009 στην συλλογή Various ‎– Psych Funk 101 που κυκλοφόρησε η Αμερικάνικη World Psychedelic Funk Classics.

Giousurum είπε...

Την συνέντευξή σου στον lemonostifti την διάβασα πριν σχολιάσω στις αναρτήσεις σου. Δεν ήξερα τον λόγο που έκλεισες στο BBIMS. τι να πει κανεις??

θα ήθελα εαν έχεις χρονο να μας στελεις ένα banner απο το blog σου για να το βαλουμε στο δικό μας μαζί με τα υπόλοιπα φιλικά blogs/sites κλπ.

Εαν έχεις καποιες πληροφορίες για τους quites θα χαιρόμασταν να τις μοιταστείς μαζί μας. Ψαχνουμε καιρό κάτι γεμάτο για αυτούς.

Electric Looser είπε...

Αν και θα το πω οταν με το καλο βγει ας το αναφερω και εδω σε σχολιο.

Ενας καλος φιλος εχει σχεδον ετοιμο ενα βιβλιο με Greek μπαντες απο αρκετα γνωστες ως και εντελως αγνωστες. Μεσα στ χρονια ελπιζω να βγει. Εκτος απο πληροφοριες θα περιεχει και φοβερο φωτογραφικο υλικο. Εκει σιγουρα θα βρεις αρκετα πραγματα που θα σε εκπλήξουν.

Master betsGR_0-2 είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=wyaTyl1I58A