Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Sergio Mendes.. Close your eyes.... & look around.

 Για τους περισσότερους ο Sergio Mendes ήταν ο κορυφαίος Βραζιλιάνος καλλιτέχνης της δεκαετίας του '60. Τα Ι.ρ. του με το συγκρότημα του "BRASIL 66" ήταν συνήθως μέσα στα πέντε καλύτερα, στα charts της Αμερικής, παίζονταν από τους 'ποπ' ραδιοφωνικούς σταθμούς και έγινε ένας από τους δημοφιλέστερους μουσικούς στη Νότια Αμερική, με διεθνείς επιτυχίες, προσφέροντας στους ακροατές του ένα είδος jazz, easy listening και bossa nova ήχων. Γεννημένος στο Niteroi της Βραζιλίας, στις 11 Φεβρουαρίου του 1941, γιός ιατρού, άρχισε να ασχολείται με τη μουσική από τότε που ήταν ακόμη παιδί με σπουδές στο κλασσικό πιάνο. Ο Sergio Mendes ζούσε στο Rio de Janeiro και ήταν η αγάπη του για τη μουσική bossa nova που στα μέσα της δεκαετίας του '50, σε ηλικία 15 ετών τον έκανε να εγκαταλείψει τις  κλασσικές σπουδές για χάρη της. Άρχισε να συνεργάζεται με διάφορους καλλιτέχνες του Rio όπου απορροφά το μουσικό ένζυμο κυρίως των Antonio Carlos Jobin και Astrud Gilberto.
Η φήμη του μεγάλωσε κατά τις επισκέψεις στη Βραζιλία των Αμερικάνων 'γιγάντων' της jazz, όπως Dizzy Gillespie, Charlie Byrd, Paul Winter, Roy Eldridge, Genz και Herbie Mann. Γίνεται ο ηγέτης της πρώτης του ουσιαστικά μπάντας με το όνομα The 'Sexteto Bossa Trio', με μέλη της πολλούς από τους επισκεπτόμενους μουσικούς. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την πρώτη του δισκογραφική εμπειρία το      με τον τίτλο "Dance Moderno" κάτω από την ετικέτα της Philips. Από το ο Mendes έπαιζε στο Birdland της Νέας Υόρκης με τον Cannonball Adderley και μαζί την ίδια χρονιά ηχογράφησαν ένα album για λογαριασμό της Capitol. Οι πρώτες του δουλειές ήταν φανερά επηρεα­σμένες από τον Carlos Jobim, όπως για παράδειγμα, τα Ι.ρ. του "Bossa Nova York" και "Girl From Ipanema". Στην επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη το 1964 γοητεύτηκε από τον τρόπο ζωής και το θεώρησε ιδανικό να μεταναστεύσει εκεί, αρχικά δουλεύοντας με τους Carlos Jobim και Art Farmer και στη συνέχεια δημιουργώντας τους "Brasil 65", την επόμενη ακριβώς χρονιά. Η μπάντα ηχογράφησε για την Capitol χωρίς να έχει την αναμενόμενη επιτυχία, ωστόσο το 1966 ο Mendes με την ορχήστρα του, μετονομασμένη πια σε 1 Brasil 66', συνάπτει συμβόλαιο με την Α&Μ Records οπότε και αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον του κοινού προς το πρόσωπο του. Η μπάντα, με την οποία ηχογραφούν πια για λογαριασμό της Α&Μ rec, αποτελείται από τους Sergio Mendes: πλήκτρα, φωνή, Bob Matthews: μπάσο, Jao Palma: τύμπανα, Jose Soares: μπάσο, στα φωνητικά ο Herb Alpert (συνιδιοκτήτης της Α&Μ) και Janis Hansen, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία παίζοντας ένα μίγμα ελαφριάς' jazz με bossa nova στηριζόμενο πάνω στις λαϊκές Βραζιλιάνικες μελωδίες.

Το πρώτο του album στηρίχτηκε στο 'εθνικό' "Mas Que Nada" με την προβλεπόμενη επιτυχία. Το δεύτερο Ι.ρ. με τίτλο "EQUINOX" περιείχε τα 'Night and Day', 'Constant Rain (Chove Chuva), και 'For Me' τα οποία έγιναν πολύ αγαπητά από το κοινό, ενώ στο τρίτο "Look Around" δεσπόζει η διασκευή στο ' With a Little Help From My Friends' των Beatles χωρίς να παραβλέπουμε τα'The Look of Love','The Frog' και φυσικά το ομώνυμο'Look Around'. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έκανε και μερικές ηχογραφήσεις για λογαριασμό της Atlantic Records, ξεχωριστά απ' αυτές της Α&Μ, στοχεύοντας στο 'ελαφρύ' ακροατήριο της jazz! Σ' αυτές τις ηχογραφήσεις είχε κάποιες συνεργασίες με τους Carlos Jobim, Art Woods, Hubert Laws και Charlie Fisher οι οποίες ποτέ δεν προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του κοινού ή δεν είχαν τις ανάλογες πωλήσεις όπως οι ηχογραφήσεις του με τους "Brasil 66".0 Sergio 'περπάτησε' επιτυχώς σε μια λεπτή γραμμή μεταξύ των διεθνών και εσωτερικών ακροατηρίων από τις αρχές της δεκαετίας του '60 μέχρι και το τέλος της, χωρίς να απογοητεύσει κανέναν.
Φάνηκε όμως να χάνει τη δημοτικότητά του με τη στροφή της δεκαετίας και τα δύο Ι.ρ. του "Stillness" και "Stephen Stills", βασισμένα σε folk παραδοσιακούς Βραζιλιά νικους ήχους, αποτυγχά νουν να κάνουν οποιαδή ποτε εντύπωση στους ακροατές του αλλά και στα αμερικάνικα charts. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μετακινηθεί στη μικρότερης εμβέλειας δισκογραφική εταιρία Bell Records, το 1973 και στη συνέχεια στην Electra Rec όπου και θα ηχογραφήσει το πρώτο του επίσημο solo album. Οι δισκογραφικές δου λειές του συνεχίζονται και κατά τις δεκαετίες του 70 και '80, ποτέ όμως με ! την ίδια επιτυχία που γνώρισε στα sixties κι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι σχεδόν όλος ο κατάλογος της Α&Μ και αρκετές από τις δουλειές του στην Atlantic έχουν επανεκδοθεί όχι μόνο σε Ευρώπη και Αμερική αλλά ακόμη και στην Ιαπωνία.

Taste :

Sergio Mendes & Brasil '66 - For What It's Worth

Sergio Mendes & Brasil '66 - With a Little Help From My Friends


By Electric Looser

Δεν υπάρχουν σχόλια: