Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Larry Levan (1954 - 1992) & Paradise Garage...

Label : Strut

Taste : From 40 to 90 euros


Ανάμεσα στους κύκλους της dance κοινότητας, από όλους τους παραγωγούς και dj που έχουν περάσει κάποιος έχει πάρει τις διαστάσεις μύθου. Πρόκειται για τον Larry Levan. Είναι ουσιαστικά ο ιδρυτής της dance μουσικής όπως τη γνωρίζουμε σήμερα και κατά πολλούς -επαγγελματίες και μη-ο καλύτερος dj που έχει περάσει ποτέ πάνω από ένα ζευγάρι πλατό Technics.

Τα δέκα χρόνια παραμονής του στο θρυλικό κλαμπ της Νέας Υόρκης "Paradise Garage" θεωρούνται ακόμα και σήμερα ως η πιο αυθεντική μορφή clubbing που έχει υπάρξει. Γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1954 στο Μπρούκλιν και ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με βινύλιο σε ηλικία τριών χρονών, όταν η ίδια του η μητέρα τον μάθαινε πώς να βάζει δίσκους στο πικάπ. Παράλληλα, είχε έντονη μανία να αποσυναρμολογεί ενισχυτές και ραδιόφωνα για να τα φτιάχνει πάλι από την αρχή. Αυτή η εμμονή του με τον ήχο έπαιξε αργότερα καταλυτικό ρόλο στο στήσιμο του "Paradise Garage".

Η πρώτη του ευκαιρία για να παίξει ήταν στο κλαμπ "Gallery", όταν του ζητήθηκε να αντικαταστήσει τον dj του μαγαζιού. Ακολούθησε το "Continental Baths", όπου του δόθηκε η ευκαιρία να παίξει μαζί με τον παιδικό του φίλο Frankie Knuckles. Η σημαντικότερη όμως και πιο δημιουργική περίοδος της καριέρας του ήρθε στο "Paradise Garage" το 1977. Το συγκεκριμένο μαγαζί ήταν πρωτοπόρο από πολλές απόψεις και διέφερε ουσιαστικά από όλα τα υπόλοιπα της περιόδου. Σε αντίθεση με το "Studio 54" του Warhall, που έδινε κυρίως σημασία στην εμφάνιση και τους διάσημους φίλους του, χωρίς να δίνει έμφαση στη μουσική, το "Garage" ήταν αφιερωμένο αποκλειστικά και μόνο στη μουσική και στο χορό. Το μαγαζί ήταν προϊόν της συνεργασίας του Levan και του Richard Long.

Σκοπός τους ήταν η σύμπραξη όλων των διαφορετικών τάσεων με στόχο την καλύτερη δυνατή χορευτική εμπειρία που θα μπορούσε να υπάρξει. Το ηχοσύστημα του μαγαζιού είχε στηθεί από τον ίδιο και τον Richard Long. Οι δυο τους προσπάθησαν να στήσουν το καλύτερο σύστημα στον κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι μετά το κλείσιμο του εν λόγω κλαμπ το ηχοσύστημα αγοράστηκε αυτούσιο από το διάσημο αγγλικό κλαμπ "Ministry Of Sound". Εκεί λοιπόν ο Levan έπαιξε τα καλύτερα σετ της ζωής του. Για να δώσει στο κοινό του την απόλυτη χορευτική εμπειρία χρησιμοποιούσε διάφορα τρικ κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ήταν συνηθισμένο να αντικαθιστά ακόμα και τις βελόνες από τα πικάπ του, προκειμένου να αλλάξει τον ήχο της βραδιάς. Οι επιλογές του στη μουσική ήταν αυτές που εντυπωσίαζαν ακόμα περισσότερο. Σε μια τυπική βραδιά μπορούσε κανείς να ακούσει τα πάντα, από soul της Φιλαδέλφεια και disco μέχρι βρετανικό punk και synth-pop. Ακόμα και οι στίχοι από τα κομμάτια ήταν εργαλείο στα χέρια του, ώστε να λέει μια διαφορετική ιστορία κάθε βραδιά. Η δημιουργικότητά του συνεχίστηκε και στις παραγωγές, με αμέτρητες διασκευές πάνω στο υλικό καλλιτεχνών της περιόδου. Δυστυχώς όμως για τον ίδιο και για τη χορευτική κοινότητα, ο Levan πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια το 1992, χωρίς ουσιαστικά να προλάβει την άνθηση της σκηνής, που ο ίδιος ξεκίνησε και ενέπνευσε, στις αρχές των 90s.

Taste :

Munich Machine - Get on the funk train

Motown Sounds - Bad Mouthin'

P.s Η βινυλιακη εκδοση αποτελειται απο 3xLp's και δεν ειναι μιξαρισμενα σε αντιθεση με το διπλο cd. Εδω rip απ το cd.

Download 2xcd

By Electric Looser

Δεν υπάρχουν σχόλια: