Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Horace Silver : 2 Σεπτέμβρη 1928 - 18 Ιουνίου 2014

 Horace Silver - Mauro Modin


Ο Horace Silver ήταν ένας από τους πρωτοπόρους του hard bop.

Με καταγωγή από το Πράσινο Ακρωτήριο, ο ίδιος διατήρησε τις επιρροές της φολκ μουσικής της Δυτικής Αφρικής και στην πορεία της καριέρας του. Ξεκίνησε  σαν σαξοφωνίστας σε κλαμπ του Κονέκτικατ των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά άρχισε να ασχολείται περισσότερο με το πιάνο όταν μετακόμισε στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του '50. Πολλές από τις συνθέσεις του έγιναν κλασσικά έργα της τζαζ  το Sister Sadie, το The Preacher, το Filthy McNasty, και πολλές ακόμα συνθέσεις του, θεωρούνται κλασικά κομμάτια του είδους, και έχουν επηρεάσει πολλούς σημαντικούς hard bop πιανίστες, όπως ο Bobby Timmons, ο Les McCann, και ο Ramsey Lewis.

Ο Silver είχε επίσης συνεργαστεί με τεράστια ονόματα της jazz, όπως ο Miles Davis, o Lester Young, και ο Art Blakey. “To πιανιστικό στυλ του Silver – λιτό, εφευρετικό, και εντελώς funky – έγινε ένα μοντέλο προς μίμηση για μεταγενέστερους πιανίστες,” σχολιάζει η δισκογραφική εταιρία του Silver, Blue Note, μέσα από το προσωπικό του site.  

H επιρροή του έφτασε ακόμα και στη rock σκηνή, και μάλιστα κατάφερε να φτάσει ψηλά στα charts στις αρχές της δεκαετίας των '70 όταν οι Steely Dan βασίστηκαν στη μπασογραμμή του τραγουδιού του Song for My Father για να δημιουργήσουν την επιτυχία τους, Rikki, Don't Lose That Number.
Ο Horace Silver πέθανε χτες 18 Ιουνιου από φυσικά αίτια σε ηλικία 85 ετών στο New Rochelle της Νέας Υόρκης.


Check old Post  The Horace Silver Quintet & Trio - Blowin' The Blues Away

Horace Silver - Song for My Father

Taste :

The Horace Silver Quintet - Psychedelic Sally

By Electric Looser

4 σχόλια:

Fallen Angel είπε...

may his soul rest in peacefull melodies...:(

Salaok είπε...

as einai elafry to xwma

SantosCurser είπε...

Didnt know where you got your name for this blog site (or even that there was a song called "Psychedelic Sally") till you pointed it out.

Thanks for your constant pointers to classics.

Long live Horace Silver's memory!

Sven Libaek- Inner Space?

Electric Looser είπε...

Yes Santos there was a song called Psychedelic Sally by Horace Silver & another one excellent cover for this song from the Eddie Jefferson.

Sven Libaek new rip it's coming..