Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

The Vikings 1964 Πειραιάς.

Μέλη: Αντώνης Βαρδής: κιθάρα, τραγούδι, Γιώργος Μελέκης: μπάσο, Γιώργος Μυλωνάς: όργανο, Γιάννης Πανταζής: ντραμς.

  Ιστορική μπάντα αφού μαζί με τους συντοπίτες τους Blue Birds θεωρούνται από τα πρώτα σύνολα που έκοψαν το νήμα της ποπ κίνησης στο Πειραιά και στη συνέχεια έδρασαν στο χώρο μέχρι τη δύση σχεδόν των ανεπανάληπτων σίξτυς. Το ξεκίνημα του γκρουπ αρχικά υπήρξε διακριτικό και η εμφάνιση ενός ΕΡ που ηχογράφησαν σύντομα το κάλυψε η σκόνη της σπανιότητας αφού μοιράσθηκε σε περιωρισμενο αριθμό αντιτύπων. Όταν όμως στο σχήμα εντάχθηκαν ο τραγουδιστής Αντώνης Στεφανιδης μαζί με τους κιθαρίστες Σταύρο Λαδά και Τάσο Χαμουρτιάδη, η σκηνική ενέργεια της μπάντας αυξήθηκε σε τέτοιο βαθμό που έστρεψε πάνω της το ζωηρό ενδιαφέρον των υπευθύνων της εταιρείας RCA. Η είσοδός τους στα chart  εγκαινιάσθηκε αμέσως μ' ένα χαμηλόφωνο τρυφερό σλόου το "Francoise" που εμπνεύσθηκε ο Στεφανίδης από τη σχέση του με μία γαλλίδα τουρίστρια. Σύντομα η σύνθεση θα βρεθεί να σιγοψιθυρίζεται στα χείλη όλης της νεολαίας ενώ παράλληλα αναδείχθηκε σαν το απόλυτο μπλουζ σε κάθε πάρτι.

Η τακτική όμως που υιοθέτησε το γκρουπ στη συνέχεια με τη κυκλοφορία μιας σειράς δίσκων που έδιναν ιδιαίτερη έμφαση στα γυναικεία ονόματα δεν κρίθηκε απόλυτα επιτυχής, αφού κανένας απ αυτούς δεν κατόρθωσε ν' αγγίξει στο ελάχιστο την ασύγκριτη επιτυχία της προηγούμενης κατάθεσής τους. Αυτή η αιτία κυρίως έφερε και τη διάσπαση τους γύρω στα τέλη της δεκαετίας κι ενώ ήδη στο σχήμα είχαν σημειωθεί ορισμένες αλλαγές με την ένταξη σ' αυτό του μπασίστα Νίκου Μητσόπουλου στη θέση του Μελέκη και του ντράμερ Αντώνη Ιωάννου στο πόστο του Πανταζή. Μετά το οριστικό τέλος της μπάντας οι Χαμουρτιάδης και Βαρδής θα κινηθούν στο χώρο της ελαφρολαϊκής σκηνής με τον τελευταίο ως γνωστόν να γνωρίζει μία ένδοξη πορεία ως συνθέτης και τραγουδιστής τις επόμενες δεκαετίες.
Αντίθετα μ' αυτούς ο Μυλωνάς ασχολήθηκε με το εμπόριο ρούχων ενώ ο Μελέκης θα συναντήσει εκ νέου τον Λαδά για να συγκροτήσουν τους Sover Group. Ο Πανταζής συνέχισε ως επαγγελματίας στο χώρο αλλά ο διάδοχος του Ιωάννου θα έχει το πιο οδυνηρό χτύπημα της μοίρας αφού στη διάρκεια των 80 ς έφυγε από τη ζωή νικημένος από την λευχαιμία. Τέλος ο Αντώνης Στεφανίδης θα μετακομίσει στις αρχές των 70'ς στη Γαλλία όπου ξεχώρισε εκεί κυρίως ως συνθέτης αφού έγραψε κομμάτια για τον δημοφιλή Richard Anthony καθώς και γι' άλλους γνωστούς καλλιτέχνες της χώρας αυτής. Μετά από μια δεκάχρονη απουσία, με την έναρξη των 80'ς επέστρεψε στην Αθήνα και παράλληλα με τη προσωπική του καριέρα που την εμπλούτισε με δύο LP's, συνέχισε πλέον εδώ τη πορεία του σαν συνθέτης. By Ν.Δηματατης.

Taste :

The Vikings - Francoise


By Electric Looser

Δεν υπάρχουν σχόλια: