Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Η δημιουργια των M.G.C


Το πρώτο καθαρά rock  σχήμα της ελληνικής σκηνής, ήταν οι MGC  (Modern Greek Combo).Ξεκίνησαν στα μέσα περίπου της δεκαετίας του 60 παίζοντας στις “Εννέα Μούσες” . H πρώτη σύνθεση του group ήταν: Στέλιος Κατσαδωράκης [τύμπανα], Κώστας Ντόβας [μπάσο],Δημήτρης Μπεληγιάννης [κιθάρα], Δημήτρης Πολύτιμος [όργανο] και Δημήτρης  Τσεμπερόπουλος [φωνή]. Έπαιξαν επίσης σε  πολλά club της εποχής "Queen Anna" "Λεωνίδας" κ.ά. 

Είναι χαρακτηριστική η διήγηση του Δημήτρη Πουλικάκου, στο τεύχος 28 του Ποπ+ Ροκ, σύμφωνα με την οποία πολλές φορές ο μικρός Γιώργος Νταλάρας κατέβαινε από το "Αττικά" και έπαιζε στη θέση τους, όταν το group εμφανιζόταν στο "Λεωνίδα". Το Φλεβάρη του 1968, στον ίδιο χώρο είχε παίξει μαζί τους και ο Νίκος Παπάζογλου. Οι ΜGC ηχογράφησαν τρία singles για λογαριασμό της Music Box : “I’m Gonna Cut My Head / Summertime “ (Pan Vox 6078) “Miss Marele’s Theme / Blame The Talent In The Family” (MB 630) /  και “ I Don’t Want To Discuss It / Foxy Lady “ (Pan Vox 6099).

Στις συναυλίες τους  έπαιζαν ρεπερτόριο των Rolling Stones, Jimi Hendrix, Bob Dylan κ.ά.
Οι αλλαγές στη σύνθεση τους ήταν οι εξής: Το 1967 προσχωρούν οι Δημήτρης Πουλικάκος (μπάσο, τραγούδι) και Δημήτρης Βέλιτς (στην αρχή  στη θέση του Τσεμπερόπουλου και μετά drummer), Αντώνης Τριαντάφυλλου (μπάσο από τα τέλη τον ,οπότε ο Πουλικάκος γίνεται αποκλειστικά τραγουδιστής).

Το 1968, στη σύνθεση  προσχωρεί ο Γιάννης Πετροπουλάκης (μπάσο), ο Ιωάννης Πανταζής περνάει στη  θέση του drummer αντικαθιστώντας τον Βέλιτς και στη συνέχεια αντικαθίσταται από τον Λεωνίδα Αλαχαδάμη. Η σύνθεση του 1969 περιλαμβάνει εκτός του Πουλικάκου, τους ΤζίμηΤζιμόπουλο (τύμπανα) Βασίλη Ντάλλα (μπάσο),Γιάννη Κιουρτσόγλου (κιθάρα) και Τάκη Σέμπο (κιθάρα). Για κάποιο χρονικό διάστημα έπαιξε μαζί τους και ο Λάκης Τσαγγάρης. Στη Θεσσαλονίκη έπαιζαν συνήθως στο club “Χαβάη”.

Διαλυθήκαν το 1969 και από τις στάχτες του group γεννήθηκαν οι Εξαδάκτυλος.

Taste : 

MGC 1968 @ club "Λεωνιδας"
M.G.C - Fooxy Lady


By Electric Looser

Δεν υπάρχουν σχόλια: