Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Athenians of Toronto - Σαν σκοτεινιάζει 1971 (Athenian)

Label : Athenian

Value :

Οι Athenians of Toronto είναι αναμφίβολα  μια χαρισματική μπάντα του εξωτερικού αφού κατάφερε να σταθεί ισάξια στο πλάι μεγάλων Ελλήνων λαϊκών συνθετών που περιόδευαν στον Καναδά αλλά ταυτόχρονα να έχουν και μια πολύ καλή αίσθηση του σύγχρονου ροκ ήχου όπως αυτός κατατέθηκε δισκογραφικά σε έναν πολύ καλό μεγάλο δίσκο, δείχνοντας τις δυνατότητες του γκρουπ.
Η μπάντα ιδρύθηκε στο Οντάριο του Καναδά το 1966 με βάση τους αδερφούς Φιλιππαίους Κώστα(πιάνο),Νίκο(ντραμς) και Δημήτρη οι οποίοι με την προσθήκη των Danny Fernando(κιθάρα),Paul Emo(μπάσσο) και Βαγγέλη Μπεθάνη (φωνητικά) έφτιαξαν  τον πυρήνα της μπάντας. Παρά το νεαρό της ηλικίας των μελών(από 11! χρονών και πάνω)και τις παράλληλες σπουδές των περισσότερων καταφέρνουν  να φτιάξουν μια μπάντα αξιόλογη που με επιρροές από Beatles,Chicago,Blood Sweet and Tears και άλλα μεγάλα ονόματα της διεθνούς ροκ σκηνής μπόρεσε να σταθεί στις πολλές ζωντανές εμφανίσεις της μπάντας σε όλο τον Καναδά(Canadian National Exhibition,Music Hall,Massey Hall) αλλά και σε περιοδείες  στις Η.Π.Α και στην Βενεζουέλα, συνοδεύοντας ονόματα του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού όπως Τσιτσάνη, Διονυσίου, Λύδια, Ζαγοραίο, Βιολάρη κ.α.

Το κοινό τους αντιμετωπίζει με μεγάλο ενθουσιασμό αφού μπορούσαν να σταθούν ισάξια και στο λαϊκό ρεπερτόριο αλλά και στα ροκ κομμάτια με αποτέλεσμα να δεχτούν πολλές προσκλήσεις για μετάκληση στην Ελλάδα, το οποίο όμως δεν συνέβη εξαιτίας του νεαρού της ηλικίας της μπάντας και τις σπουδές τους τις οποίες έπρεπε να τελειώσουν. Παράλληλα ο ιδρυτής της μπάντας Κώστας Φιλιππαίος ιδρύει και μια δικιά του εταιρεία παραγωγής δίσκων(Athenian Company) από την οποία μας παρουσιάζει  τον μοναδικό μεγάλο δίσκο της μπάντας καθώς και μια σειρά από singles.Ο μεγάλος δίσκος του γκρουπ με τίτλο ‘’Σαν σκοτεινιάζει’’ περιλαμβάνει  τραγούδια που έγραψε η μπάντα μαζί με διασκευές σε ξένα χιτ της εποχής από Santana,Doors  κ.α. σε ένα αμιγώς ροκ ηχόχρωμα ενώ στα singles συναντάμε ταυτόχρονα λαϊκά και ροκ κομμάτια να μοιράζονται την κάθε πλευρά.

Μετά την διάλυση του γκρουπ ο Νίκος Φιλιππαίος παίρνει πτυχίο στο Masters of Music και καθιερώνεται ως δάσκαλος μουσικής ενώ ο Κώστας Φιλιππαίος παίρνει το πτυχίο CATA στο ακκορντεόν, τελειώνει το Royal Conservatory of Music του Toronto και είναι διευθυντής στην Odeon School of music στην οποία και διδάσκει μπουζούκι, πιάνο, ακκορντεόν, κιθάρα  και θεωρία της μουσικής. Παράλληλα γράφει πολλά soundtrack για την τηλεόραση καθώς και για το ραδιόφωνο(CBC) ενώ διευθύνει και την χορωδία ‘’Ορφέας’’ η οποία τραγούδησε στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1976 αλλά και στην Expo 67. Πηγη B-otherside.

Taste :

Athenians of Toronto - 26 or 6 to 4

Athenians of Toronto - Ελα αγάπη μου κοντά ( Light My Fire)

Athenians of Toronto - Το Γραμμα της Πουλιας
 


 By Electric Looser


Δεν υπάρχουν σχόλια: