Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Van Morrison και 3 lp του.



Γεννήθηκε στις 31 Αυγούστου του 1945 στο Μπέλφαστ της Ιρλανδίας και ήταν γόνος οικογένειας που είχε παράδοση στα blues. Εγκατέλειψε το σχολείο στα 15 του για να φτιάξει τους Them, με τους οποίους στα 19 του είχε την πρώτη μεγάλη επιτυχία με το "Gloria", ένα από τα σημαντικότερα τραγούδια του λευκού r&b. Πιστοποιώντας ήδη από τότε τα χαρακτηριστικά που τον έκαναν το cult αίνιγμα που είναι σήμερα, ο Van Morrison από την πρώτη στιγμή φάνηκε να εμφυσήσει τον ποιητικό λυρισμό των στίχων του σε blues, jazz, rock 'η' roll και κέλτικους παραδοσιακούς ρυθμούς με ευαίσθητα, γλυκόπικρα τραγούδια που έχουν την αυρα του κλασικού. Η βραχνή φωνή του με το ερμηνευτικό εύρος, την εκφραστικότητα και την ορμή της τίμησε το είδος όσο και αυτή του Eric Burdon.
To 1967 άφησε τους δημοφιλείς Them για να ακολουθήσει σόλο καριέρα, στα πλαίσια της οποίας κυκλοφόρησε τα άλμπουμ "Blowin' Your Mind!" (1967) "Astral Weeks" (1968), "Moondance" (1970), "Common One" (1980) και αργότερα τα "Poetic Champions Compose" (1987), "Avalon Sunset" (1989) και "Enlightenment" (1990). Αλλά και σε νεότερες κυκλοφορίες του, όπως το "The Healing Game" (1997), το "Back On Top" (1999) και το "What's Wrong With This Picture?" (2003), ο Ιρλανδός καλλιτέχνης φάνηκε να διανύει την πλέον ώριμη φάση της καριέρας του, βγαίνοντας κερδισμένος από τις δημιουργικές διαδρομές και τις αναμετρήσεις δεκαετιών και φανερά ανανεωμένος τόσο συναισθηματικά όσο και μουσικά. Το 2005 ακολούθησε το "Magic Time", μια επιστροφή στις blues και soul ρίζες των πρώτων ημερών και το 2006 το "Pay The Devil" ένα αφιέρωμα στην country. Οπαδός της παράδοσης αλλά και νεωτεριστής,
σταθερός αλλά ποτέ επακριβώς προβλέψιμος μύστης και επιστήθιος φίλος, ο Morrison παρουσιάζει στη μουσική του καραβοτσακισμένα blues, βελούδινη pop, υποβλητική soul, jazz περιπάτους, σφιχταγκαλιάζοντας στίχους που έχουν από μόνοι τους λογοτεχνική αξία. Για πενήντα σχεδόν χρόνια παραμένει ένας από τους πιο επιδραστικούς μουσικούς, όχι μόνο για τη μουσική της πατρίδας του, της Ιρλανδίας, αλλά και για τη διεθνή jazz και rock σκηνή.

Brown Eyed Girl : Σε μια από τις λίγες προσπάθειες που έκανε ο Van Morrison για να δημιουργήσει ένα σινγκλ, μας χάρισε το Brown Eyed Girl. Ένα τραγούδι που αποτελεί κόσμημα της βρετανικής ποπ στη δεκαετία του '60 και αναδύει μια αθωότητα που γρήγορα θα εξαφανιζόταν από την καθημερινή ζωή. Είχε περάσει μόνο ένας χρόνος από την αποχώρησή του από το συγκρότημα των Them, ήταν τότε μόλις 22 ετών, και μας έδινε τα πρώτα δείγματα της λεγόμενης blue-eyed σόουλ.

Taste  :

Van Morrison  - Brown Eyed Girl (from Blowin' Your Mind!)

Van Morrison  - The Way Young Lovers Do (from Astral Weeks)

Van Morrison - Moondance (from Moondance)



Download Blowin' Your Mind! or Astral Weeks or Moondance

By Electric Looser