Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Ότι λάμπει είναι.... Χρυσός


Σύμφωνα με τα στοιχεία της ταυτότητας του το αληθινό του όνομα αναφέρεται σαν Λευτέρης Χρυσόγαλος,.,και έχει γεννηθεί το 1939 στην Κωνσταντινούπολη από γονείς μουσικούς οι οποίοι και του μετέδωσαν από μικρή ηλικία το μικρόβιο της τέχνης τους. Στην Ελλάδα αρχικά ξεκίνησε την καριέρα του το '61 παίρνοντας μέρος σε συναυλίες της ΕΡΤ ενώ δύο χρόνια μετά κερδίζει το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης με τη σύνθεση "Πέταξε Ένα Πουλί". Στη συνέχεια συμμετείχε και σε διάφορα διεθνή ανάλογα Φεστιβάλ όπου δέχθηκε θετικές κριτικές για την ερμηνεία του αλλά και βραβεία. Γύρω στο '68 εισβάλει στην αρένα της ελληνικής ποπ σκηνής βγάζοντας αλεπάλληλες επιτυχίες που ήταν βασισμένες κυρίως σε ξένες διασκευές με ελληνικό στίχο όπως τη "Μικρή Ντηλάϊλα", το "Μύλος Η Καρδιά Μου" και δεκάδες άλλες.

Ο Λευθέρης Κογκαλίδης στην εφημεριδα «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΒΟΡΡΑΣ» Δεκέμβριος 1970 γραφει :

Πριν από λίγους μήνες ό Τέρης Χρυσός έκλεισε 12 χρόνια καριέρας στο πεντάγραμμο. Κι' ενώ στα χρόνια αυτά γνωστές αξίες στο χρηματιστήριο του εγχώριου μουσικού γαλαξία ισοπεδώθηκαν από την λήθη, την υπερβολική προβολή ή τα νέα ρεύματα τής μουσικής, ό Τέρης Χρυσός κρατήθηκε και κράτησε χάρη στο ελαφρό ελληνικό και το μοντέρνο τραγούδι. Το είδος αυτό τής μουσικής πού πέρασε τόσο μεγάλη κρίση τα τελευταία χρόνια, λόγω τής εισβολής του λαϊκού τραγουδιού σε όλα τα μέτωπα τής νυκτερινής μας ψυχαγωγίας και τής προβολής του από όλα τα μέσα τής δημοσιότητος, είχε μια φούχτα ανθρώπων πού πίστευαν σ' αυτό και δεν το εγκατέλειψαν. Ανάμεσα σ' αυτούς χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, ό Τέρης Χρυσός, πού διαψεύδοντας την παροιμία «Ή σιωπή είναι.. Χρυσός», δήλωσε πρόσφατα:
«Αγαπώ το ελαφρό, μοντέρνο τραγούδι. Μ αυτό ξεκίνησα. Χάρη σ' αυτό γνώρισα τις πρώτες μου επιτυχίες και κέρδισα τό πρώτο μου χειροκρότημα. Και θα συνεχίσω να ερμηνεύω αυτό το στυλ της μουσικής. Διότι πιστεύω ότι εκφράζει καλύτερα τον σύγχρονο άνθρωπο, τις σύγχρονες ανησυχίες. Νομίζω ότι ή μοντέρνα μουσική έχει μια οικουμενικότητα και για τον άνθρωπο της εποχής μας πού ταξιδεύει πολύ και παντού, ή μοντέρνα μουσική και το ελαφρό τραγούδι αποτελούν ένα μόνιμο μουσικό φόντο και πλαίσιο τής κοινωνικής και επαγγελματικής δραστηριότητος του, πού τον ξεκουράζει, ψυχαγωγεί και τον προδιαθέτει ανάλογα με την ώρα και τις ασχολίες του».


Δεν φαίνεται να έχει άδικο ό Χρυσός. Διότι σ' αυτή την περίοδο τής κρίσεως ενώ πολλοί συνάδελφοι του καταποντίζονταν κι' αναγκάσθηκαν νά ερμηνεύσουν λαϊκά τραγούδια για να επιβιώσουν, ό Χρυσός όχι μόνον επέπλευσε αλλά κι' έδωσε μιαν από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες των τελευταίων ετών, την πολύ τραγουδισμένη «Μικρή Ντιλάϊλα», πού ξεπέρασε σ' επιτυχία ακόμα και την «Ντηλάΐλα» τού Τομ Τζόουνς. Δεν ήταν, όμως το μόνο τραγούδι του Χρυσού πού άρεσε και αγαπήθηκε, τελευταία. Προηγουμένως είχαν αποδειχθεί «μπεστ σέλλερς» τα τραγούδια του:« Μύλος ή καρδιά μου», «Ή σκέψις μου», «Κορίνα», «Ηταν μιά οπτασία», «Ή ωραία Ελένη», «Ό άνδρας κλαίει μόνον από αγάπη» και παλαιότερα είχαν ψιθυριστεί οι δημιουργίες του : «"Αν θα ρθης», «Αστέρι μου, αστέρι μου», «Άσπρα φτερά», «Μά είναι αδύνατον», «Νύκτα μου όμορφη», «Πέταξε ένα πουλί», . κ. ά. Και πιο πρόσφατα το όνομα του Τέρη Χρυσού συνδέθηκε με επιτυχίες όπως: «Ποτέ χειμώνας δεν θα ρθή», «Για τον ερωτά σου», «Καρδιά μου είσαι πάλι μοναχή», «Μή  μ' αφήνεις αγάπη μου», «Πώς μπόρεσες».

Οι παλιοί φίλοι του ερμηνευτού τής «Μικρής Ντιλαϊλας», πού τον θυμούνται στα πρώτα του καλλιτεχνικά βήματα, όταν τραγουδούσε το «Χότ Ντίγκιττυ», διαπιστώνουν με την  ίδια ευχαρίστηση και χαρά, ακόμα και σήμερα, ότι οι φωνητικοί τόνοι του Χρυσού έχουν πάντα μια δροσιά και νεανικότητα, μια δύναμη κι ένα σφρίγος - πραγματικά θαυμαστό - χωρίς προηγούμενο στα μουσικά πράγματα του τόπου μας. ,  Στο νέο του δίσκο μακράς διαρκείας, ο Τέρης Χρυσός απευθύνεται στο ευρύτερο κοινό, αυτό πού έχει αγκαλιάσει με αγάπη τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του, τα ρεσιτάλ του σε θέατρα ή στα νυκτερινά κέντρα όπου τραγουδά.
Είναι ένας δίσκος στον όποιο διασταυρώνονται συνθέσεις πού έχουν ανταπόκριση σε κάθε ηλικία. Και πρώτα άπ' όλα οι μεγάλες επιτυχίες του 70: ή διεθνής, πλέον, επιτυχία «Ντιρλαντά» δοσμένη στα γαλλικά  (σε διασκευή του Τάκη Αθηναίου), το πρώτο βραβείο του Φεστιβάλ τής Δ.Ε.Θ. «Αδέλφια μου, αλήτες πουλιά» και ή επιτυχία του Μάνου Χατζηδάκη «Ό Μύθος» πού γνωρίζει νέα περίοδο δημοτικότητας.  Ακόμα, στο άλμπουμ αυτό υπάρχει μια θαυμάσια - όπως θα συμφωνήσετε - ελληνική απόδοση τού «Α SONG OF JOY» με τον νέο τίτλο «Ύμνος στη χαρά», για την οποία δίκαια υπερηφανεύεται ή MUSIC - BOX πού ετοίμασε τον δίσκο με ενορχηστρωτή τον μαέστρο Τάκη Αθηναίο. Και στα άλλα όμως' τραγούδια τού άλμπουμ θ' άνακαλύψετε - παλιοί και νέοι φίλοι του Χρυσού - μια δροσιά και μια λάμψη, πού δικαιολογεί τον τίτλο του σημειώματος, ότι δηλαδή «Ό,τι λάμπει είναι.... Χρυσός».

Απ τους τέσσερις δίσκους του Χρυσού επιλέγω 4 κομμάτια απ τους δίσκους No2 και No3. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι και τα καλύτερα του γενικότερα. Το flower pop “Ασε με στ όνειρο σου να ζω” το κινηματογραφικό “Πέρασε ο καιρός” απ τον δίσκο No3 το shake “Προϊστορία” και το γκαραζο shake  “Για τον έρωτα σου” απ τον δίσκο No2 .

Taste :

Τέρης Χρυσός - Προιστορια



Τέρης Χρυσός - Για τον έρωτα σου


Τέρης Χρυσός - Ασε με στ ονειρο σου να ζω


Τέρης Χρυσός - Περασε ο καιρος


Download tracks

By Electric Looser

3 σχόλια:

SPYROS CH. είπε...

Μεγάλη μορφή ο Τέρης. Προσωπικά θεωρώ καλύτερο κομμάτι του το "Ήταν Μια Οπτασία" αν και διασκευή.
Καλησπέρα!!

Electric Looser είπε...

Καλησπέρα Σπύρο και ευχαριστω για το σχόλιο σου. Γούστα ειναι αυτα και σεβαστά.

Electric Looser είπε...

Κι όμως, η πρώτη ηχογράφηση του Τέρη Χρυσού είναι το " Είμαι ένας βλάκας και μισός" του Μανώλη Χιώτη το 1958 και μάλιστα ντουέτο με το Χιώτη.Θανασης

Θαναση συγνωμη αλλα κατα λαθος διεγραψα το σχολιο σου.Θα επιστρεψω καποια στιγμη με τον Τ.Χρυσο μιας και ειχα τη τιμη να επικοινωνησει μαζι μου. Σ'ευχαριστω για τν πληροφορια.