Sounds Αθηνα 1963 :
Τάκης Αντωνιάδης; τραγούδι
Γιώργος Λεγάκης: κιθάρα
Αντρέας Δανάκαλης: μπάσο
Τάκης Σφακιανόπομλος: όργανο
Μίμης Τρικουράκης; ντραμς
Παρά το γεγονός ότι οι Sounds υπήρξαν από τα σύνολα που δέχθηκαν πολλές μεταβολές στο σχήμα τους, ωστόσο κατόρθωναν κάθε φορά να ξεπερνούν τις διάφορες αλλαγές των μελών τους και τις υπόλοιπες αντικειμενικές δυσκολίες, παραμένοντας ενωμένοι σαν συγκρότημα σχεδόν για μία ολόκληρη δεκαετία. Αρχικά πρωτοξεκίνησαν από τη Νέα Σμύρνη με τη μορφή ενός καθαριστικού τρίο, σύντομα όμως με την είσοδο της βρετανικής ποπ εισβολής, εξελίχθηκαν σ' ένα πενταμελές γκρουπ και δρομολόγησαν μία νέα πορεία με πρώτο τους σταθμό το κλάμπ 'Βιλλατζ” οδού Αμερικής, Στις αρχές του 66 επιχειρώντας να εμπλουτίσουν τον ήχο τους με γυναικεία φωνητικά, θα εντάξουν στο σχήμα τη νεαρή τότε και φιλόδοξη Τάμμυ, μία κίνηση που θεωρήθηκε ιδιαίτερα πετυχημένη ενώ παράλληλα ηχογράφησαν και τα δύο παρθενικά τους αγγλόφωνα 45αρια. Τον Μάιο της ίδιας χρονιάς θα γνωρίσουν για πρώτη φορά τη καθολική αποδοχή της νεολαίος με τη συμμετοχή τους στο ιστορικό ρεσιτάλ “Μαμοϋθ” του Νίκου Μαστοράκη όπου τους αποθέωσε ένα κοινό 1.500 ατόμων. Από το επόμενο έτος με τη στροφή τους προς τον ελληνικό στίχο εγκαινιάσθηκε και ο κύκλος των ευτυχιών τους με το "Απόψε Σε Θέλω" που αποτελούσε διασκευή του ιταλικού σουξέ "Stasera Mi Butto" του Rocky Roberts.
Η ερμηνεία ανήκε στον κιθαρίστα Σπύρο Μεταξά που είχε εισχωρήσει γι' ένα μικρό διάστημα στη μπάντα ενώ την ίδια περίοδο πέρασαν διαδοχικά απ αυτήν και ο τραγουδιστής Πέτρος Λεό Μήλος, ο σαξοφωνίστας Σωτήρης Νάτρας και ο ντράμερ Δημήτρης Μαρούδας, Το επτάϊντσο που ακολούθησε με τίτλο 'To Μάθημα' είχε τη ταυτότητα ενός παθιασμένου σαίηκ, που στριφογύρισε άπειρες φορές στα πλατώ των πικ- απ των νεανικών πάρτυ και μαζί με το προηγούμενο τους δίσκο αναγορεύθηκαν σαν τα δύο εμπορικοτερα σαρανταπεντάρια του συγκροτήματος. Αμέσως το γκρουπ θα πυκνώσει τις συναυλίες του σ' όλη την Ελλάδα, ενώ παράλληλα γίνονται περιζήτητοι οπό τους μάνατζερ των κλαμπ της Αθήνας και εμφανίζονται στα πιο σπουδαία του χώρου όπως στο “Ιγκλου” οτο “OnThe Rocks” και στο 'Κουήν Αν'.
Τάκης Αντωνιάδης (17 Ιανουαρίου 1946 - 23 Απριλη 2015) |
Mε την έναρξη των σέβεντυς θα προκύψουν νέες ριζικές μεταβολές στη μπάντα με την επιστροφή του παλιού τους τραγουδιστή Τάκη Αντωνιάδη στη θέση του Μήλα που προσχώρησε στο λαϊκό χώρο ενώ και η Τάμμυ εγκατέλειψε το σχήμα για να επενδύσει σε μια σόλο καριέρα. Με μια σύνθεση την οποία στελέχωναν ήδη οι Παναγιώτης Καρμπουλώνης στη κιθάρα, Νίκος Καραγιάννης στο μπάσο, Λεωνίδας Μαρκεας ατο όργανο, Θωμάς Γεωργίου στο σαξόφωνο κι ο αρχικός τους ντράμερ Τρικουρακης το γκρουπ θα ολοκληρώσει μεσ' το 70 τις ηχογραφήσεις του πρώτου τους άλμπουμ που κυκλοφόρησε μ'ένα υλικό που περιείχε αρκετές διασκευές όπως π. χ. το "Ετος 2525” και "Όχι Ζάχαρη Απόψε" που αποτελούσαν γνωστές επιτυχίες των Zagger And Evans και των Guess Who αντίστοιχα. Eνα έτος αργότερα επιχείρησαν ν' ανταποκριθούν στις νέες επιταγές που επέβαλε τo ποπ κίνημα της εποχής και υιοθέτησαν σαν σύνολο ένα "χιππυ' ύφος τόσο στην εμφάνιση όσο και στον ήχο τους, στοιχεία που περνούσαν στο δεύτερο LP τους. Όμως η εμπορική απήχηση του υπήρξε μάλλον χλιαρή αφού οι ένδοξες μέρες για όλα αυτά τα σχήματα των σίξτυς μετρούσαν αντίστροφα πλέον με την εισβολή στα κλάμπ των dj.
Φωτογραφιση για εξωφυλλο πρωτου δισκου |
Τελικά λίγο πριν το φινάλε του 73 οι Sounds θα θεωρούνται σαν μία γλυκεία ανάμνηση αφού ο κύκλος του ως γκρουπ ξεθώριασε μετά από μια δεκάχρονη δημιουργική παρουσία του στην εγχώρια σκηνή. Ο Αντωνιάδης στη συνέχεια θα στραφεί σε μία σόλο πορεία, όπως και οι Καρμπουλώνης και Γεωργίου οι οποίοι παρέμειναν στο χώρο της μουσικής ως επαγγελματίες. Ο ντράμερ όμως Τρικουρόκης τον εγκατέλειψε για να για να εγκατασταθεί στην ιδιαίτερή του πατρίδα τη Κρήτη όπου άνοιξε ένα κατάστημα φωτογραφικών ειδών ενώ με το εμπόριο θ'ασχοληθούν και οι Μαρκέας και Καραγιάννης, με τον πρώτο να δημιουργεί μία έκθεση επίπλων στο Νέο Φάληρο και τον δεύτερο να φροντίζει για εισαγωγές διάφορων προϊόντων. Τέλος ο κιθαρίστας Γιώργος Λεγάκης στάθηκε πιο τυχερός απ όλους αφού σταμάτησε το συνεχές νυχτοκάματο ως μουσικός, όταν στα μέσα των 80'ς κέρδισε ένα σεβαστό ποσό στο Προ-Πο! By Ντ. Δηματατης
Taste :
The Sounds
By Electric Looser
1 σχόλιο:
Να σαι καλά για το όμορφο κείμενο . Ο Αντωνιάδης είναι μια φωνή που μου μεινε από παιδί συτις αναμνήσεις και τα πράγματα που με γέμισαν μουσικά ερεθίσματα .Ας είναι αναπαυμένος,,,:(
https://www.youtube.com/watch?v=B2ARi3Ajq5I
Δημοσίευση σχολίου