Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Tim Buckley ‎– Goodbye And Hello 1969 (Elektra)


Label : Elektra

Value :

“Μερικές φορές εμείς οι καλλιτέχνες δεν είμαστε αντικειμενικοί με το έργο μας . Και σε κάποιες περιπτώσεις το παρακάνουμε τόσο πολύ με την αντιεμπορικότητα, με αποτέλεσμα να μην μας καταλαβαίνει το κοινό” είχε δηλώσει κάποτε ο Tim Buckley, περιγράφοντας με τον καλύτερο τρόπο την σύντομη αλλά δημιουργική καριέρα του. Αρκετά νέος, ταλαντούχος, εύστροφος και ανυπόμονος να εξερευνήσει διαφορετικές μουσικές φόρμες ο Buckley υπέγραψε συμβόλαιο με την ετικέτα Elektra χάρις στον manager του Frank Zappa, Herb Cohen, που είχε εντυπωσιαστεί τόσο απο το υλικό του όσο και από τα εκπληκτικά φωνητικά προσόντα του.

Το πρώτο του album, με τίτλο το όνομά του, κυκλοφόρησε το ’66 και , αν μη τι άλλο, έδειχνε ξεκάθαρα ότι επρόκειτο περί μιας ξεχωριστής περίπτωσης, αλλά η καλλιτεχνική ωρίμανση του θα φτάσει πολύ γρήγορα με το επόμενο, που άκουγε στον τίτλο “Goodbye and Hello”!

Ηχογραφημένο στο Los Angeles τον Ιούνιο του ’67, θεωρείται δικαιολογημένα σαν το δημιουργικό αποκορύφωμα του. Επηρρεασμένος κυρίως απο τη folk, την jazz και το rock n roll o Buckley παρουσίασε μια σειρά τραγουδιών (“Goodbye and hello”, “Morning glory”, “Pleasant Street”, “No man can find the war”, “I never asked to be your mountain”, “Once I was”, “Carnival song”, “Phantasmagoria in two”, “Hallucinations”) ανυπέρβλητης ομορφιάς, ευαισθησίας και μελαγχολίας που χαρακτηρίζονταν από το ιδιοφυές εκκεντρικό ποιητικό του χάρισμα και τα τρελλά μέσα στην δραματικότητα τους παθιασμένα στροβιλιστά φωνητικά του. Και ακόμα περισσότερο το “Goodbye and hello” αποτελεί την απεγνωσμένη αναζήτηση της λύτρωσης του Buckley απο τον πόλεμο που ο ίδιος είχε κηρύξει στον εαυτό του.Ένας πόλεμος που κράτησε μέχρι τον Ιούνιο του ’75, όταν ο Buckley, πάμπτωχος και χωρίς συμβόλαιο, πέθανε, σε ηλικία μόλις είκοσι οκτώ ετών από υπερβολική δόση ηρωίνης και μορφίνης, αφήνοντας πίσω του εννέα υπέροχους δίσκους και αρκετές ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Ο πολύ καλός φίλος του και ποιητής Larry Beckett συνυπογράφει τις μισές συνθέσεις του “Goodbye and hello”.By Akradio

Taste :

Tim Buckley - Pleasant Street

Download Lp

By Electric Looser

Δεν υπάρχουν σχόλια: