Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Ginger Baker "The Drummer"



Ο Ginger Baker γεννήθηκε στο Lewisham, ένα προάστιο του νότιου Λονδίνου, στις 19 Αυγούστου 1939 με το όνομα Peter Edward Baker. Όταν ήταν μικρός του άρεσε η ποδηλασία και το όνειρο του ήταν κάποτε να ασχοληθεί μ' αυτήν επαγγελματικά. Αυτά μέχρι που αγόρασε την πρώτη του drum σε ηλικία 15 ετών, οπότε η αγάπη του για τη σύγχρονη τέχνη και την jazz τον έκανε να ασχοληθεί αποκλειστικά μ' αυτό. Ήταν ένας επαναστάτης beatnik με εκκεντρική εμφάνιση και με έντονες καλλιτεχνικές ανησυχίες όπως η γλυπτική, η ζωγραφική αλλά και η οδήγηση γρήγορων αυτοκινήτων. Κάποια στιγμή του προτάθηκε να παίξει τρομπέτα σ' ένα τοπικό σχήμα με το όνομα "Air Training Corp. Band". Εκεί παρατηρώντας τον drummer του γεννήθηκε η ιδέα να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο μουσικό όργανο. 

Θυμάται την πρώτη του εμπειρία με τα τύμπανα λέγοντας: "Ήμουν καθισμένος στα drums και παρατηρούσα τον ήχο για αρκετή ώρα... Χρησιμοποιούσα μαχαίρια και πιρούνια χτυπώντας τα στο τραπέζι, δημιουργώντας έναν ήχο που τρέλαινε τον καθένα, αλλά και στο σχολείο χτυπούσα με διάφορα αντικείμενα πάνω στο θρανίο κι έκανα τα παιδιά να χορεύουν. Αυτό ήταν... Μου πρότειναν να καθίσω στη θέση των τυμπάνων και όταν τελείωσα κάποιος αναφώνησε: Ώ! έχουμε drummer. Κι εγώ σκέφτηκα ότι αυτό είναι κάτι που μπορώ να κάνω".

Μετά απ' αυτό και μόνο για μερικούς μήνες έπαιζε με μια τοπική jazz μπάντα. Σε ηλικία 16 ετών εγκατέλειψε δουλειά και σπίτι και πέρασε ένα χρόνο στο δρόμο. Στη συνέχεια αποφάσισε να ασχοληθεί και πάλι με τα τύμπανα. Χρησιμοποιούσε ένα Perspex από το 1961 ως το 1966 οπότε απόκτησε το δικό του Ludwig set. Δυστυχώς αυτά ήταν τα drums τα οποία σε μια φιλονικία επί σκηνής με τον μπασίστα Jack Bruce - επί ημερών Graham Bond Organisation - δεν άφησαν τίποτα όρθιο, κάτι που θα κάνει τον Jack Bruce να θυμηθεί ότι το συγκεκριμένο drum ηχούσε τόσο θεαματικά όσο κανένα άλλο απ' όσα είχε ακούσει ως εκείνη τη στιγμή.

Ακούγοντας τον Ginger Baker να παίζει καταλαβαίνεις ότι είχε επηρεαστεί από το παίξιμο των Baby Dodds και Alton Red, ώσπου 'ανακάλυψε' τον Max Roach. Εφαρμόζοντας την Roach' τεχνική, σ' αυτό τον άγριο και μη συμβατό τρόπο παιξίματος του φιλοδοξούσε να εξελιχθεί σε μια ρυθμική μεγαλοφυΐα που θα κατέπληττε τους drummers όλου του κόσμου. Μετακινούμενος προς το δυτικό Λονδίνο βρήκε μια καινούρια δουλειά σε μια μπάντα. Εκεί όμως θα έπρεπε να γνωρίζει να διαβάζει μουσική και να παίζει με νότες. Αυτό τον δυσκόλεψε πολύ και χρειάστηκε περισσότερο από μια εβδομάδα για να καταλάβει τι σημαίνει το σημάδι επανάληψης στις παρτιτούρες, εντούτοις ήταν αυτό που του άνοιξε καινούργιους ορίζοντες. Στα early sixties τον βρίσκουμε να είναι μέλος σε διάφορα jazz σχήματα προσπαθώντας να γίνει ένα μέρος του σύγχρονου jazz κυκλώματος του Λονδίνου. Το εμπαθές και μη συμβατικό ύφος του, για να μην αναφέρουμε την ιδιοσυγκρασία του, τον παρουσίαζαν ως ενοχλητικό. Θυμάται για κείνες τις μέρες: "Οταν καθόμουν στα drums έπαιζα σαν τρελός, νομίζω ότι είχα δεθεί συναισθηματικά με τη μουσική. Σε πολλούς δεν άρεσε αυτό. Είχα τις επιρροές μου, προφανώς, αλλά όταν έπαιζα τη σύγχρονη jazz κατηγορήθηκα ως rock'n'roller, επειδή έπρεπε να καθορίζω το off-beat. Δεν συμπάθησαν ποτέ αυτό το δυνατό χτύπημα των τυμπάνων και το ακροατήριο να χτυπά τα χέρια του και να χορεύει, πίστευαν πως το σωστό ήταν ο κόσμος να κάθεται στις καρέκλες του και να πίνει το ποτό του. Αλλά εγώ δεν θεώρησα ποτέ τον εαυτό μου rock'n'roller, ήμουν πάντα ένας jazzer".

Το 1962 εισήγαγε την R'n'B σκηνή και τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου ενσωματώθηκε στους Alexis Corner Blues Inc. Μια βραδιά, ο μεγάλος jazz drummer Phill Seamen πήγε να τον ακούσει και να τον δει να παίζει στο Flamingo All-Niter club στην οδό Wardour, όπου βρισκόταν και ο σαξοφωνίστας Tubby Hayes. Τον Φεβρουάριο του 1963 ο Ginger Baker με τον Jack Bruce αφήνουν τον Alexis Corner για να πλαισιώσουν τους Graham Bond Organisation. Ο Ginger έμεινε μαζί τους ως το 1966, οπότε δημιούργησε τους Cream, με τους οποίους ανέπτυξε μια jazz-rock προσέγγιση στον τρόπο παιξίματος του και έγινε ο πρώτος, πιθανώς, drummer του είδους αυτού. Όλα αυτά τα χρονιά ήταν συναρπαστικά για κείνον, αλλά και πολύ σημαντικά για την βρετανική R'n'B σκηνή.

Taste :

Cream Farewell Concert 1968

Art Blakey & Ginger Baker Drum Duo  
 

By Electric Looser

Δεν υπάρχουν σχόλια: