Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Forminx 1962 Αθηνα


Μέλη: Τάσος Παπασταμότης: τραγούδι, Βασίλης Μπακόπουλος: κιθάρα, Θέμος Πέτρου: κιθάρα, τραγούδι, Σωτήρης Αρνής: μπάσο, Βαγγέλης Παπαθανασίου: όργανο, Κώστας Σκόκος: ντραμς.

Mε το θρυλικό αυτό συγκρότημα ξεκίνησαν ουσιαστικά τα πάντα στην ελληνική ποπ σκηνή και ο θόρυβος της τεράστιας επιτυχίας του έβαλε τα θεμέλια στη συνέχεια για τη δημιουργία εκατοντάδων συνόλων σ' όλη τη χώρα.
Με βασικό συνεργάτη τους τον δαιμόνιο Νίκο Μαστοράκη που έγραψε τους στίχους όλων των μεγάλων επιτυχιών τους αλλά και μάνατζερ και διοργανωτή όλων των ιστορικών εμφανίσεων τους, οι Forminx χωρίς αμφιβολία θεωρούνται σαν το δημοφιλέστερο γκρουπ στο χώρο μέχρι τη διάλυσή τους.

Ah! Say Yeah / Elephant Twist

Η πρώτη τους σπουδαία συναυλία δόθηκε στο θέατρο "Κεντρικόν" των Αθηνών και αποσπάσματα απ'αυτήν μάλιστα γυρίσθηκαν σ' ένα δεκάλεπτο φιλμάκι που παιζόταν γι αρκετό καιρό στους κινηματογράφους. Τον Μάιο του '64 το σχήμα ανεβαίνει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη για να γνωρισθεί με το κοινό της πόλης και η παρουσία του στο θέατρο της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, έφερε το κύμα ενός σεισμικού ενθουσιασμού που άγγιζε τα όρια της υστερίας!
Ήταν ένα ξαφνικό ξέσπασμα της νεολαίας που δεν το περίμενε κανείς και πολύ περισσότερο τα μέλη του γκρουπ, αφού επί δύο συνεχείς ώρες καθηλώθηκαν πάνω στο πάλκο από ένα σεληνιασμένο κοινό που χόρευε ασταμάτητα, επευφημούσε, άναψε κεριά, και για να λήξει αυτή η ιστορική συναυλία χρειάσθηκε η βοήθεια της αστυνομίας...

 Jenka Beat / A Hard Night's Day

Η κυκλοφορία στο μεταξύ του "Jeronimo Yanka" στις αρχές της επόμενης χρονιάς, σημείωσε ένα απίστευτο αριθμό πωλήσεων που οι φήμες ανέφεραν ότι είχε ξεπεράσει τις 80.000 κόπιες ενώ ήδη ο κιθαρίστας Πέτρου είχε αποχωρήσει από τη μπάντα για να σχηματίσει ένα άλλο σημαντικό συγκρότημα της εποχής τους Stormies. Την ίδια περίοδο το γκρουπ πλέον αποκτά δικό του "φαν- κλάμπ" και στη διάρκεια αυτού του έτους δισκογραφεί σχεδόν όλο το υλικό του.  Σ'αυτό εκτός από τις εμπορικές προδιαγραφές ορισμένων ρυθμικών κομματιών όπως τα “ Jenka Beat", "Madjurana Shake” και “ΊΙ Peperone", θα χρωματίσουν  το προφίλ τους με μία σειρά ποιοτικές ποπ συνθέσεις σαν τα "Our Last September", "And Maybe More" και "A Precious White Rose", στα οποία ξεχώριζε η εκφραστική ερμηνεία του τραγουδιστή Τάσου Παπασταμάτη και η εξαιρετική δεξιοτεχνία του Βαγγέλη Παπαθανασίου.

 Say You Love Me / Somebody Sent Me Love

Τον Σεπτέμβριο του '65 οι Forminx θα επιστρέψουν στη συμπρωτεύουσα για μία συναυλία στο Παλαί Ντε Σπορ, όπου για δεύτερη φορά αποθεώνονται στη πόλη αυτή από ένα θερμό κοινό 8.000 ατόμων! Η πρωτοφανής δημοτικότητά τους που είχε πάρει πλέον τη μορφή μιας χιονοστιβάδας σ' όλη τη χώρα, τους οδηγεί να μπουν εξώφυλλο στο αμερικάνικο περιοδικό των chart ίο "Cash Box” ενώ το ίδιο διάστημα γυρίζουν κι ένα ντοκιμαντέρ με σκηνοθέτητον μετέπειτα διάσημο διεθνώς Θεόδωρο Αγγελόπουλο, που δεν προβλήθηκε τελικά όμως στις αίθουσες. Από τότε η αυθεντική κόπια της ταινίας αναζητείται αγωνιωδώς και οι φήμες σήμερα φέρνουν ότι αυτή την κατέχει ένας φίλος τους από τη Θεσσαλονίκη. Στην εκπνοή όμως του '66 κι αφού προηγήθηκε άλλη μία εντυπωσιακή εμφάνισή τους στο φεστιβάλ "Μαμούθ' που είχε διοργανώσει ο Νίκος Μαστοράκης, ακριβώς στο ζενίθ της δόξας τους ανήγγειλαν τη διάλυσή τους.
 Jeronimo Yanka / Dream In My Heart

Ο Παπαθανασίου στη συνέχεια ίδρυσε τους Aphrodite's Child με τους οποίους θ’αποκτήσει διεθνές κύρος, ο Σκόκος αργότερα δούλεψε σαν εκφωνητής διαφημίσεων, ο Αρνής σπούδασε στην αρχιτεκτονική, ενώ ο Μπακόπουλος έφυγε στις Βρυξέλλες για να εργασθεί σαν χημικός αλλά επέστρεψε μετά από ένα χρονικό διάστημα στη θεσσαλονίκη για ν' αναλάβει μία υπεύθυνη θέση στο τομέα του. Τέλος ο Παπασταμάτης ακολούθησε μία σόλο πορεία αλλά δισκογραφικά όλα αυτά τα χρόνια έγραψε μόνο ένα 45 άρι με δύο κλασικές διασκευές.
 Love Without Love / Until The End

Το μοναδικό άλμπουμ του συγκροτήματος που κυκλοφόρησε στα μέσα της επόμενης δεκαετίας περιέχει σχεδόν όλο το υλικό που είχαν βγάλει σε μικρούς δίσκους στα σίξτυς και φυσικά έχει επανεκδοθεί από τότε δεκάδες φορές.


Taste : 


Forminx - Ah! Say Yeah
 

 Forminx - Jenka Beat

Forminx - Somebody Sent Me Love
 

Forminx - Dream In My Heart
 

Forminx - Love Without Love
 



By Electric Looser
 

2 σχόλια:

ProfessorCalculus είπε...

Please is there a link to Download. Many thanks.

Electric Looser είπε...

Hello.Maybe i will post in the future.