Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Γιώργος Θεοδοσιάδης ‎– Καυτές Διακοπές (Lust for Revenge) 2004 (Potfleur)


Label : Potfleur

Value : From 40 to 60 euros

Ο συνθέτης που θα μπορούσε να επενδύσει μουσικά μία ταινία αυτού του περιεχομένου, προσδίδοντας της το ιδανικό χρώμα, δεν είναι άλλος από τον μαιτρ της κινηματογραφικής jazz, Γιώργο Θεοδοσιάδη. Δημιούργησε ένα soundtrack σταθμό στο σημαντικότερο ίσως ρεύμα της κινηματογραφικής μουσικής της δεκαετίας του 70, την fusion crime-jazz των ταινιών δράσης, προσθέτοντας ένα ακόμα αριστούργημα στο πάνθεον των δημιουργιών του Lalo Schifrin ("Mission Impossible", "Bullitt", "Dirty Harry" και "Enter The Dragon") και του Roy Budd ("Get Carter", "Concerto For Harry", "Fear Is The Key", "Kidnapped" και "Diamonds"). Κινήθηκε στους ίδιους δρόμους με τους σύγχρονούς του σε Αμερική και Ευρώπη προσδίδοντας όμως στη δουλειά του την προσωπική του σφραγίδα συνδυάζοντας αριστοτεχνικά τους σκληρούς fusion πειραματισμούς με τον κοσμοπολίτικο ερωτισμό της εποχής.

Οι τίτλοι του φιλμ είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα του κοσμοπολίτικου ερωτισμού της δεκαετίας του '70. Με κυρίαρχο όργανο το τσέμπαλο, αρχίζει το ταξίδι σε έναν κόσμο με αισθησιακές γυναίκες, καυτή άμμο και έναν πελώριο πύρινο ήλιο. Στη συνέχεια ακολουθούν πρωτότυπα ενορχηστρωμένα θέματα στο ρυθμό της bossa nova, ένα ρυθμό που ξέρει ο μαέστρος να χειρίζεται δεξιοτεχνικά, δίνοντας έναν κοσμοπολίτικο τόνο στην ατμόσφαιρα. Επιφυλάσσει όμως μία ακόμη έκπληξη πριν ξεσπάσει η καταιγίδα: ένα ακόμη μοναδικό ταξίδι στον πολύχρωμο ερωτισμό των 1970's μέσα από ένα θέμα με πρωτότυπη ενορχήστρωση όπου η φυσαρμόνικα εκφράζει τη νοσταλγία αυτών που πέρασαν και τον φόβο για αυτά που έρχονται. Και η αλλαγή ατμόσφαιρας δεν αργεί να φτάσει. 
Ο μαέστρος οδηγεί το συγκρότημα του σε έναν λαβύρινθο συγκλονιστικών πειραματισμών σε όλες τις πτυχές της μουσικής δημιουργίας. Οι δραματικές μελωδίες, οι ριζοσπαστικές ενορχηστρώσεις και οι υπεράνθρωπες ερμηνείες των μουσικών, ξεπερνούν όλα τα κλισέ και ανοίγουν νέους δρόμους στο είδος της fusion crime jazz. Με αποκορύφωμα το μοναδικό "Spiral Turns" όπου το μανιασμένο κόντρα μπάσο και η fuzz κιθάρα μπλέκονται σε μία άνευ προηγούμενου περιπέτεια πλαισιωμένη από τα αριστοτεχνικά drums του Γιώργου Λαβράνου και την μαεστρία των δακτυλισμών του συνθέτη στο πιάνο.


Ο Γιώργος Θεοδοσιάδης δεν χρησιμοποίησε καθόλου πνευστά στο soundtrack αυτό. Πέτυχε έτσι να δημιουργήσει την μουντή ατμόσφαιρα που ήταν απαραίτητη για την ενίσχυση του δραματικού κλίματος του φιλμ. Αυτό που μένει στον ακροατή, είναι ένα μοναδικό στο είδος του άλμπουμ όπου καταγράφεται η συνάντηση κορυφαίων μουσικών της jazz μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή και υπό την καθοδήγηση ενός συνθέτη στο απόγειο της δημιουργικότητας του. Ένα ντοκουμέντο δηλαδή, της μουσικής έκφανσης της ανθρώπινης φύσης όταν αυτή ξεπερνάει τον εαυτό της.

Taste :

Γιώργος Θεοδοσιάδης ‎–  Hors D'Euvres (τίτλοι)

Γιώργος Θεοδοσιάδης ‎–  Καυτός Ήλιος 

Γιώργος Θεοδοσιάδης ‎–  Η Επόμενη Κίνηση


Γιώργος Θεοδοσιάδης ‎– Καταδίωξη (Part I)


Download 6 tracks


By Electric Looser

5 σχόλια:

Αλέξης Τσιλίδης είπε...

Πολύ καλό, μπράβο Βαλάντη!

--more from Potfleur!--

Electric Looser είπε...

Thanx Alex :))

Ανώνυμος είπε...

μπραβο !!

Unknown είπε...

γεια χαρα μηπως εχεις και τιποτα απο του ψάλτη τις ταινιες τα soundtrack? ψαχνω φιλε μου το μαντεψε τι κανω τα βραδια, ενα κομματι που παιζει συνεχεια σε μπαλαντα και μετα στο τελος της ταινιας (μολις βγαινει απο τη φυλακη την στιγμη που συνανταει την λιζα!) σε γρηγορο ρυθμο χωρις λογια

Electric Looser είπε...

Με εχουν ρωτησει αρκετες φορες για αυτο στο Youtube. Δεν ξερω και δεν νομιζω οτι υπαρχει σε καποιο format.Σ'ευχαριστω για το σχολιο.