Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Olympians 1965 Θεσσαλονικη

Olympians σε beach party στη πλαζ Αγίας Τριάδας Θεσσαλονίκη


Η πορεία των έξοχων Olympians δεν ταυτίσθηκε μόνον με τις ένδοξες μέρες των σιξτυς αλλά θεωρείται και σαν το σχήμα που άλλαξε θεαματικά την αντίληψη της μουσικής βιομηχανίας και την έστρεψε στη συνέχεια σχεδόν αποκλειστικά στην έκδοση πλέον ελληνόφωνων συνθέσεων, μετά τον εμπορικό θόρυβο που δημιούργησε ο πρώτος τους  δίσκος ο ανεπανάληπτος "Τρόπος".
Το γκρουπ δημιουργήθηκε το φθινόπωρο του 65 από τις στάχτες δύο άλλων τοπικών συνόλων των Brahms και των Vips, με τη προϋπόθεση ότι το νέο αυτό ξεκίνημα των μελών που το αποτελούσαν θα θεμελιωνόταν σε πιο στέρεες βάσεις, αφού οι δόσεις των καινούριων οργάνων που είχαν αγοράσει θα έπρεπε να εξοφληθούν το συντομότερο....
Brahms : Κώστας Μάστορας, τρομπέτα Σίμος (ψευδώνυμο Παπλωματάς), ρυθμική κιθάρα Πασχάλης Αρβανιτίδης, μπάσο-τραγούδι Κούλης Καλογιαννίδης, κιθάρα Δημήτρης Λαζαρίδης, ντραμς Βαγγέλης Κουτσοτόλης, σαξόφωνο

Το πρωτο 45 τους "Τροπος / Συμποσιο" 1966 Philips
Με τη πρώτη τους ήδη παρουσία σ' ένα μουσικό πρωινό στο κλάμπ 'Χαβάη", θ' αφήσουν τις καλύτερες εντυπώσεις στο κοινό ενώ παράλληλα η εμφάνισή τους δεν θα περάσει απαρατήρητη από το στέλεχος της δισκογραφικής εταιρείας Ελλαδίσκ της συμπρωτεύουσας Γιάννη Σωκρατίδη που με συνοπτικές διαδικασίες τους ένταξε στο δυναμικό της. Παρ ότι η περίοδος του '66 χαρακτηρίζεται σαν ένα διάστημα που τα ποπ συγκροτήματα εμμένουν να κοπιάρουν αγγλόφωνα κομμάτια, οι Olympians τόλμησαν να βγάλουν στην αγορά μία σύνθεση με ελληνικό στίχο τον αξεπέραστο  "Τρόπο", που οι τεράστιες πωλήσεις του σε πανελλήνια κλίμακα το έφεραν σύντομα στη δεύτερη θέση στη λίστα του εμπορικού χρηματιστηρίου των σίξτυς, μετά το "Jeronimo Yanka" των Forminx.
Το γκρουπ πλέον δικαιωμένο για την επιλογή του αυτή, αφού ήδη ο "Τρόπος" είχε αναγορευθεί σ' έναν ύμνο για τη νεολαία, ακολούθησε την ίδια μέθοδο και στις επόμενες κυκλοφορίες του κυρίως στη πρώτη όψη τους. Έτσι μία αλυσίδα από επιτυχίες όπως "Το Σχολείο”, "Η Ανάμνησις" και "Η Συγγνώμη", θα στριφογυρίσουν αμέτρητες φορές πάνω στα πλατώ των πικάπ και θα καθηλωθούν για μήνες στις πρώτες θέσεις των chart. Όλες αυτές θα οδηγήσουν την μπάντα σε μία καθολική αναγνώριση που σφραγίσθηκε τον Οκτώβριο του ιδίου έτους πανηγυρικά στη διάρκεια της εκδήλωσης της "Χρυσής Βραδιάς" , στην οποία αναδείχθηκε σαν το κορυφαίο σχήμα αυτής από ένα κοινό 40.000 ατόμων!

Vips : καλοκαίρι 1965 "ΚΟΥΙΝΤΑ" από αριστερά σαξόφωνο Σωτήρης Νάτρας,κιθάρα τραγούδι Χρήστος Τσώτρας, Τώνης Στρατής στο τραγούδι, πίσω στα τύμπανα ο Γιάννης Αραμπατζής και 'Αλκης Κακαλιάγκος στο πιάνο.

Στα τέλη της επόμενης χρονιάς θα σημειωθεί και η πρώτη αλλαγή στη σύνθεση τους με την αποχώρηση του Καλογιαννίδη και  την ένταξη στο σχήμα ενός πιο ρυθμικού κιθαρίστα του Βασίλη Παπαβασιλείου, που είχε πριν μία αξιόλογη παρουσία στους Monks και στους Blow Up. Την ίδια περίοδο μοιράσθηκε στα δισκοπωλεία και το ομώνυμο τους LP που κατά παράδοξο τρόπο όμως δεν είχε τις αναμενόμενες πωλήσεις που προσδοκούσε η εταιρεία τους, με αποτέλεσμα τις τελευταίες δεκαετίες οι κόπιες του ν αποκτήσουν μία ιδιαίτερη συλλεκτική αξία.
Olympians "Το βαγονι"

Η στράτευση του Πασχάλη στη συνέχεια δρομολόγησε μια αναστολή στις δραστηριότητα του γκρουπ, το οποίο θα επιστρέψει εκ νέου το 69 μ' ένα υλικό στις λαιβ εμφάνισες του που φλέρταρε αρκετά με τις σόουλ τάσεις, αφού το σχήμα είχε εμπλουτισθεί με δύο σαξοφωνίστες τους Νίκο Αρχοντή (πρώην Blow Up) και Αντώνη Θεοδωροπουλο στο πόστο του Κουτσοτόλη και τον Νικό Παπάζογλου στα φωνητικά  . Φυσικά δισκογραφικά η μπάντα επέμενε στους γνωστούς ποπ κανόνες διασκευάζοντας κυρίως ξένες επιτυχίες όπως τη "Λόλα" και το Κορίτσι Του Μάη" που της εξασφάλιζαν την απαιτούμενη πάντα ιδιαίτερη εμπορική απήχηση.
Olympians με Μαρια Τρυπολογου

 Οι Olympians με τραγουδιστή το Νίκο Παπάζογλου
" Συγγνωμη / One more time shake" 1966 Philips

Με την έναρξη της νέας δεκαετίας ο εξαιρετικός κιθαρίστας Παντελής Δεληγιαννιδης (πρώην Renalti) και ο ντράμερ Πάνος Λεμονίδης θα εισχωρήσουν στο συγκρότημα, φέρνοντας σ' αυτό τις ροκ επιρροές τους αλλά μετά τη κυκλοφορία ακόμη μερικών δίσκων στα τέλη περίπου του 71 το γκρουπ έκλεισε οριστικά τον κύκλο του.

Ο Πασχάλης ως γνωστόν ακολούθησε μια προσωπική καριέρα στο μοντέρνο ελληνικό τραγούδι βγάζοντας δεκάδες σουξέ , ο Κουτσοτόλης θα ενταχθεί στους Mad, για να συνεχίσει αργότερα σαν ένας τζαζ μουσικός παίζοντας με διάφορα περιστασιακά σύνολα της πόλης, ο Λαζαρίδης σπούδασε πολιτικός μηχανικός, ο Καλογιαννίδης διορίστηκε στον ΟΤΕ, ο δε Κακαλιάγκος ασχολήθηκε με το επιχειρηματικό πνεύμα της πώλησης μουσικών οργάνων. Τέλος ο Παπαβασιλείου θα ανακατευθεί με διάφορα σχήματα σαν επαγγελματίας πλέον μουσικός, δισκογραφικά δε στο χώρο του ροκ επέστρεψε στη δεκαετία των 80'ς σαν μέλος των Bicycle, ενώ ο Παντελής Δεληγιαννίδης έφυγε στην Αθήνα με τον Παύλο Σιδηρόπουλο για να ιδρύσουν ένα από τα πιο ιστορικά ντουέτα της ελληνικής ροκ σκηνής τους Δάμων και Φιντία.

Taste :

Olympians -  Συμποσιο

Olympians - One More Time Shake

By Electric Looser



Δεν υπάρχουν σχόλια: