Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Blow Up 1967 Θεσσαλονικη

Βασίλης Παπαβασιλείου,Σαράντης Κασσάρας,Νίκος Παπάζογλου,Κώστας Βλασιάδης,Γιώργος Τσαβδαριδης και Ρούλης Πυριλης.


Μέλη: Νίκος Παπάζογλου:τραγούδι - Κώστας Βλασιάδης:κιθάρα - Βασίλης Παπαβασιλείου: μπάσο - Σαράντης Κασσάρας:όργανο - Γιώργος Κολωνης:Άλτο σαξόφωνο - Ρούλης Πυριλης:ντραμς.

Σχήμα στο οποίο μαζεύτηκε όλη  αφρόκρεμα της μουσικής συμπρωτεύουσας και σίγουρα αποτελεί μεγάλη απώλεια για τη σκηνή το γεγονός ότι το εξαιρετικό αυτό σύνολο δεν άφησε κάποιο δισκογραφικό δείγμα στο διάστημα το οποίο λειτούργησε.
Η μπάντα δημιουργήθηκε σε μία περίοδο όπου η soul άρχισε να ανοίγει τα πλοκάμια της μια της στην εγχώρια αγορά και η ίδρυση της δεν χαρακτηρίστηκε άπλα μόνο σαν μια ευχάριστη έκπληξη αλλά αποτελούσε μία συγκλονιστική εμπειρία για το χώρο αφού το  βασικό της φίλτρο είχε σαν βάση τα πνευστά, το rnb και τη μαυρη μουσικη.
Mε τον Νίκο Παπάζογλου στα φωνητικά. που τότε ήταν καθαρά αφοσιωμένος στη ροκ σκηνή, ξεκίνησαν σε γνωστό κλάμπ τις πρώτες τους εμφανίσεις και αμέσως η φημη τους ξαπλώθηκε σ' όλη τη πόλη . Ο θόρυβος αυτός γύρω από τη μπάντα ήταν απόλυτα δικαιολογημένος αφού η δύναμη και ο ρυθμός της υπήρξε πρωτόγνωρος και  μοναδικός γιατα μέχρι τότε δεδομένα της εποχής. .
Λίγο μετά τα πρώτα τους λάϊβ το σχήμα αυξήθηκε σε εννιαμελες με τη προσθήκη του Νίκου Αρχοντή στα πνευστά, του Σπύρου Παπαδόπουλου στη τρομπέτα, του Γιώργου Τσαβδαριδη στο άλτο και του Βαγγέλη Κουτσοτόλη (πρώην Ολύμπιανς) στο σαξόφωνο που πήρε τη θέση του Κολώνη και ο ήχος τους πλέον άγγιζε τα όρια του περφεξιονισμού. Μια τέτοια όμως πολυμελής ένωση, κάτι το πρωτοφανές για το χώρο, ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να επιβιώσει κυρίως λόγω των αυξημένων οικονομικών υποχρεώσεων και έτσι στις αρχές της επόμενης χρονιάς παρά τη μεγάλη αποδοχή που είχαν από το κοινό, υποχρεώθηκαν να δώσουν ένα τέλος στο φιλόδοξο αυτό εγχείρημα.

Καλοκαιρινη Xαβαι (club)- Ρούλης Πυριλης, Βασίλης Παπαβασιλείου, Κώστας Βλασιάδης, Νίκος Παπάζογλου,Σαράντης Κασσάρας και Γιώργος Τσαβδαριδης.

Ο Παπάζογλου αργότερα εντάχθηκε στους σπουδαίους Μακεδονομάχους, ο Παπαβασιλείου μαζί με τον Αρχοντή προσχώρησαν στους Ολύμπιανς ενώ οι Παπαδόπουλος και Κασσάρας συνέχισαν σαν μουσικοί, με τον πρώτο  αργότερα να ανήκει στη κρατική ορχήστρα της Θεσσαλονίκης και τον δεύτερο να εξελίσσεται κυρίως σαν συνθέτης και μαέστρος. Τέλος ο ντράμερ Πυρίλης θα συναντήσει τον Παπάζογλου στις αρχές των 70'ς σ' ένα περίφημο και παραγνωρισμένο γκρουπ τον Ζηλωτή, που επιχείρησε να δοκιμάσει την τύχη του στο εξωτερικό ενώ ο Τσαβδαρίδης αποσύρθηκε από τη μουσική και οι φήμες αναφέρουν ότι ζει σαν καραβοκύρης στη Σαντορίνη....

Γεγονός: Για πολλούς "φανς' του ελληνικού ροκ που είχαν τη τύχη να παρακολουθήσουν τότε τις μοναδικές συναυλίες τους, οι Blow Up θεωρούνται σαν ένα από τα καλύτερα λάϊβ σύνολα όλων των εποχών που δημιουργήθηκαν ποτέ στο χώρο. By Ν. Δηματατης


By Electric Looser



Δεν υπάρχουν σχόλια: