Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Η Αθηναικη νεολαια χορευει τωρα rock n roll.

 Περιοδικο Εικονες τευχος 70
25 Φεβρουαρίου 1957 

1955. Έτος έκρηξης του rock 'n' roll. Περίοδος 1956 -1957. To rock ‘n’ roll εισβάλλει στη νυχτερινή ζωή της Αθήνας. Τα πρώτα ακούσματα έρχονταν από συγγενείς και φίλους που είχαν την πολυτέλεια να ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Ένας πανέξυπνος "διασκεδαστής" συλλαμβάνει τα μηνύματα και οργανώνει βραδιές rock 'n' roll. Το όνομα του Όμηρος Αθηναίος [ναι, ο γνωστός]. Το γεγονός ήταν πρωτόγνωρο για τα standards της νυχτερινής διασκέδασης και το περιοδικό "Εικόνες" στις 25 Φεβρουαρίου 1957 αφιέρωσε δύο σελίδες, γράφοντας μεταξύ άλλων: "Συναγερμός στα νιάτα! Η Αθήνα μας θα ήταν παράδοξο να αντισταθεί στο κύμα που έχει κατακλύσει όλη την υφήλιο. Και η υφήλιος αυτή τη στιγμή, παρά τις γκρίνιες των... απομάχων της πίστας, χορεύει rock 'n' roll. Οι συστάσεις των ιατρικών συλλόγων για το επιβλαβές των εξαρθρωτικών κινήσεων της νέας επιδημίας είναι βέβαιο ότι θα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα που είχαν και οι ανάλογες συστάσεις στους καπνιστές. Πώς ήταν λοιπόν δυνατόν να αφήσουν ασυγκίνητη τη νεολαία μας (ή, τουλάχιστον, το κάπως αμερικανίζον τμήμα της) οι λαρυγγώδεις επιδόσεις του Ελβις Πρίσλεϊ ή του Πατ Μπουν;

Με τις χορευτικές βραδιές που καθιέρωσε κάθε Πέμπτη ένα κέντρο των Αθηνών βρήκαν την ευκαιρία όχι μόνο να εκδηλώσουν την αγάπη τους για τον καινούριο χορό αλλά και να διαγωνισθούν και οι νικητές να απολαύσουν τα όχι ευκαταφρόνητα δώρα, που αθλοθετούν διάφορες φίρμες. Ο Αθηναίος, ο συμπαθής κομφερασιέ, παρουσιάζει στο κοινό - που κατακλύζει την αίθουσα του υπογείου ασφυκτικά - τους υποψήφιους Φρεντ Αστέρ [σφάλμα, τι αναχρονισμός για τους rock 'n'rollers].

Ο μοντέρνος μαέστρος Γ. Καρδάμης με την ορχήστρα του είναι έτοιμος, περιμένει μονάχα το σύνθημα. Αρχίζει ο πρώτος γύρος... Ένα ένα ζευγάρι προχωρεί στην πίστα με τα κατάλληλα εξαρτήματα, δηλαδή στην πλάτη τούς αριθμούς, οι καβαλιέροι χωρίς σακάκι και οι ντάμες κατά κανόνα χωρίς παπούτσια ή και με παντελόνια, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ακροβατικές απαιτήσεις της μοντέρνας Τερψιχόρης. Με το ρολόι στο χέρι ο Αθηναίος μοιράζει ακριβοδίκαια τα τριάντα δευτερόλεπτα που δικαιούται κάθε ζευγάρι για να επιδείξει τις ικανότητες του. Αφού ξεδιαλεχτούν οι καλύτεροι, η διαδικασία επαναλαμβάνεται σε δεύτερο και τρίτο γύρο, μέχρι να απομείνουν οι δυο ευτυχισμένοι νικητές. Τι να προφτάσει να πρωτοδείξει κανείς σε τριάντα δευτερόλεπτα; Να κάνει τα πρώτα βήματα, να στροβιλιστεί, να εφαρμόσει τις εναέριες και τις υποβρύχιες φιγούρες του; Αποτέλεσμα: σκοτωμός, πανζουρλισμός, πανδαιμόνιο". Να σημειώσουμε ότι για το ίδιο θέμα είχε γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ και ο σκηνοθέτης Βασίλης Μάρος, σε διαφορετικό χρόνο βέβαια /1965].

Στο ίδιο τεύχος του περιοδικού "Εικόνες" συναντάμε και την παρακάτω παρουσίαση δίσκων: 
Για τους φίλους της χορευτικής μουσικής συνιστούμε γι' αυτή την εβδομάδα δύο καινούρια κομμάτια. Το πρώτο, "My Blue Heaven ", rock 'n' roll με τον Fats Domino σε εγγραφή Imperial [45 στροφών, δρχ. 45]. Το δεύτερο είναι και αυτό rock 'n' roll και τραγουδάει η Dorothy Collins. Ο τίτλος του είναι "Rock And Roll Train ". Επίσης με την ίδια ακούσαμε το "No Rock And Roll To-night", σε εγγραφή Coral [45 στροφών, δρχ. 45].

Οι Fontane Sisters, που κατέχουν τώρα τα πρωτεία μεταξύ των γυναικείων φωνητικών συγκροτημάτων των ΗΠΑ, ύστερα από τον διαγωνισμό που έγινε στις 9 Ιανουαρίου στο Σικάγο τραγουδούν, σε εγγραφή της dot, τα ωραιότατα κομμάτια "Adorable"mi "Daddy-O". Συνοδεύει η ορχήστρα ελαφρός μουσικής Billy Voughus.

Ο Fats Domino, που είναι από τις νέες αποκαλύψεις του ελαφρού τραγουδιού, τραγουδά την παλιά επιτυχία "My Blue Heaven" και το "Ι’m In Love Again ", σε εγγραφή Imperial. Συνοδεύει η ορχήστρα του. Τον ίδιο θα τον δούμε σύντομα στο μουσικοχορευτικό film "// The Girl Wants ". Aναδημοσιευση περιοδικο Zoo τευχος 4 Ιουλιος - Αυγουστος 1997.


By Electric Looser





Δεν υπάρχουν σχόλια: