Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Question Mark & the Mysterians & Big Maybelle Smith - 96 tears


Μία από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις συγκροτήματος που έγινε διάσημο από μια μόνο σημαντική επιτυχία. Το "96 Tears" (1966), που τους άνοιξε το δρόμο για την αναγνώριση, χαρακτηρίστηκε από την εφηβική ποίηση του Rudy Martinez και τον επίμονο ήχο του φλάουτου. Το κομμάτι έφτασε στο No 1 του αμερικανικού Top 10 και έγινε αφορμή για να το μιμηθούν αργότερα εκατοντάδες garage σχήματα. 


Ο τραχύς και συνάμα απλός ήχος του αποτέλεσε έμπνευση για το punk-rock της δεκαετίας του '70 - ιδιαίτερα για τους Stranglers που το 1990 γνώρισαν επιτυχία με τη διασκευή του στα βρετανικά τσαρτ. Όλα τα μέλη του γκρουπ είχαν μεγαλώσει στο Μίσιγκαν και έπαιξαν μαζί για πρώτη φορά το 1962 ως ΧΥΖ στο Ντιτρόιτ. Υιοθετώντας το όνομα ? & The Mysterians ηχογράφησαν το "96 Tears" στο σαλόνι της μάνατζερ τους για λογαριασμό της ανεξάρτητης δισκογραφικής ετικέτας Pa-Go-Go Label. Μετά την επιτυχία του κυκλοφόρησε σε εθνική διανομή από την Cameo. 

To "I Need Somebody" (1966) που ακολούθησε έδωσε στο γκρουπ τη μοναδική του Top 40 επιτυχία. Ύστερα από τρία ακόμα σινγκλ και ένα επώνυμο άλμπουμ το σχήμα διαλύθηκε. Το 1981, με αφορμή την επιτυχία που είχε ο Garland Jeffreys με τη διασκευή του "96 Tears", ο Martinez δημιούργησε μια νέα σύνθεση του γκρουπ για να πραγματοποιήσει μια σειρά από περιοδείες. Το 1985 κυκλοφόρησαν το "The Dallas Reunion Tapes" (ROIR), ένα άλμπουμ που επιχείρησε να κάνει ξανά επίκαιρο τον ήχο της δεκαετίας του '60. Το 1997 το γκρουπ επανεμφανίστηκε και προέκυψαν το λάιβ άλμπουμ "Do You Feel It Baby?" (1998) και η διπλή συλλογή νέων ηχογραφήσεων σε παλαιότερες συνθέσεις "More Action" (1999). 

Γεννημένη στο Τζάκσον του Τενεσί η Big Maybelle ξεκίνησε τραγουδώντας gospel , αλλά όπως κάθε παιδί στην εφηβεία που αλλάζει έτσι και αυτη αλλαζει τα gospel με τα blues .
Ξεκίνησε την επαγγελματική της καριέρα με τους Dave Clark's Memphis Band το 1936 , περιόδευσε με τις International Sweethearts of Rhythm και στη συνέχεια εντάχθηκε στους Christine Chatman's Orchestra ως πιαντιστα οπου και έκανε τις πρώτες της ηχογραφήσεις με μαζί τους το 1944 αλλα και με τους Tiny Bradshaw's Orchestra 1947-1950 .

Σαν Mabel Smith κάνει το ντεμπούτο της ,για την King Records το 1947 με μικρή αρχική επιτυχία.Το 1952 υπογραφεί στην Okeh Records , οπου ο παραγωγός Fred Mendelsohn τη βαφτίζει Big Maybelle . Η πρώτη ηχογράφηση της για Okeh , ειναι με το κομματι " Blues Gabbin” που πάει no3 στο Billboard R & B charts ,ακολουθούν τα " Way Back Home" και " My Country Man" το 1953.
Το 1955 ηχογραφεί το " Whole Lotta Shakin ' Goin On" , με παραγωγό τον Quincy Jones. Οι περισσότερες επιτυχίες ακολούθησαν καθ 'όλη τη δεκαετία του 1950 κυρίως για το label Savoy , που κάτω από αυτό το label κάνει μια απ τις επιτυχίες που την απογειώνουν το " Candy " ( 1956 ) με φοβερές πωλήσεις.

Παίρνει μέρος σε διάφορα μεγάλα φεστιβάλ όπως το 1958 Newport Jazz Festival στο Jazz on a Summer's Day το 1959 μαζί με Mahalia Jackson , Dinah Washington ,
Gerry Mulligan , Anita O'Day ,Eric Dolphy,Art Farmer και άλλους το οποίο και βιντεοσκοπήθηκε .

Αρχές του 1960 έχοντας περάσει από αρκετές εταιρείες αρχίζει η κατιούσα.
Συνεχίζει να εμφανίζετε σε διάφορα Clubs αλλά ο εθισμός της στα σκληρά ναρκωτικά δημιουργεί προβλήματα υγείας αλλά και προβλήματα στη δουλειά της . Το τελευταίο hit single της ήταν το 1967 με την διασκευή του " 96 Tears" των Question Mark & the Mysterians.

Η Big Maybelle πέθανε το 1972 στο Κλίβελαντ του Οχάιο. Τελευταίο άλμπουμ της το “Last of Big Maybelle” όπου κυκλοφόρησε μετά θάνατό το 1973.

Taste : 
Question Mark & the Mysterians - 96 tears


Big Maybelle - 96 tears

Download  tracks


By Electric Looser


Δεν υπάρχουν σχόλια: