Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Εδω Θεσσαλονικη!!!




Μετά τη διάλυση των Μακεδονομάχων και για δυο περίπου χρόνια η rock σκηνή της Θεσσαλονίκης είχε βαλτώσει. Την περίοδο αυτή στην πόλη υπήρχαν περίτα δεκαπέντε σχήματα. Τρία ήταν εκείνη την εποχή τα κυριότερα groups. Οι Underdog ξεκίνησαν το 1971 και άλλαξαν πολλες συνθέσεις. Το 1974 τους βρίσκει με τη σύνθεση Θανάσης Ζλατάνος [κιθάρα], Ακης Βουλκίδης [μπάσο], Δημήτρης Γαζής [πλήκτρα] Στέλιος Μαρωνίδης [τύμπανα]. Ο Ζλατάνος αργότερα έφυγε για τη Σουηδία, όπου και εκεί έπαιξε σε σχήμα, και μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα έκανε προσωπικούς δίσκους. Οι Child είχαν στη σύνθεση τους τον Λεωνίδα Σταματιάδη [τύμπανα, πρώην μέλος των Fratelli και των Μακεδονομάχων], τον Μπάμπη Λασκαράκη [κιθάρα, πρώην μέλος των Blow Up (check old post) και μετέπειτα γνωστός session μουσικός], τον Ιταλό Κάρλο και τον Γιώργο Πολυχρονιάδη [τραγούδι, εξελίχθηκε σε pop τραγουδιστή]. Έπαιζαν στο club του ξενοδοχείου "Καψής" και στα σχέδιά τους είχαν την καριέρα στο εξωτερικό.


Οι Up Tight, (check old post)  προερχόμενοι από τα sixties, στα πρώτα τους βήματα διασκεύαζαν ιταλικές επιτυχίες, αλλά το ύφος τους είχε πλέον αλλάξει, όπως βέβαια και η σύνθεση τους. Από την παλιά σύνθεση υπήρχαν μόνο τα αδέλφια Χρήστος [τύμπανα, τραγούδι] και Μάκης Σώκος [κιθάρα, τραγούδι]. To group συμπλήρωναν οι Νίκος Ζυγουλιάνος [σαξόφωνο, φλάουτο, κρουστά, τραγούδι], Τάσος Τσοντίλης [μπάσο, τραγούδι], Σωτήρης Παλικτσόγλου [πλήκτρα, φωνητικά] και Κώστας Βοβούλης [τρομπέτα, τραγούδι και κρουστά]. Αλλα σχήματα της εποχής ήταν οι Ram, οι Ζέλο και τα Νταούλια.

Σημαντική φυσιογνωμία της εποχής ο Θόδωρος Παπαντίνας, ο οποίος αργότερα συνεργάστηκε με τον Σιδηρόπουλο στην Εταιρεία Καλλιτεχνών και δημιούργησε και τους Bicycle. Ο Παπαντίνας [πρώην μέλος των Fratelli και Μακεδονομάχων] σχεδίαζε μαζί με τον Γιάννη Καντζό να ανεβάσει μια δεκαπεντάλεπτη rock όπερα. Εκτενή αναφορά στη θεσσαλονικιώτικη σκηνή είχε κάνει το περιοδικό Φαντάζιο στις 5 Μαρτίου 1974.Aναδημοσιευση περιοδικο Zoo τευχος 3 Μαιος-Ιουνιος 1997

By Electric Looser



Δεν υπάρχουν σχόλια: