Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Booker T & Bill Justis - The Green Onions


Booker T. and The MG - Green Onions / Behave Yourself 1962 (Stax)

Οι Booker T. and The MGs ήταν για περισσότερα από δέκα χρόνια το βασικό συγκρότημα της Stax Records. Φυλετικά ανομοιογενές σύνολο (οι Donald "Duck" Dunn και Steve Cropper ήταν λευ­κοί και οι Booker Τ. Jones και ΑΙ Jackson μαύροι), αποτέλεσε το θεμέλιο λίθο του σφριγηλού και αι-  σθαντικού ήχου της Stax, ενώ παράλληλα βοήθη­σε στην εμπορική επιτυχία της εταιρείας.
Η στενή αλληλεπίδραση μεταξύ των μελών, οι δανεισμένες από τα blues κιθαριστικές φράσεις του Cropper και η επικράτηση του μπάσου επί των ντραμς έγι­ναν συνώνυμα με τον "Southern Soul" ήχο της Stax. Η πρώτη τους επιτυχία ήρθε το 1962 με το χαρακτηριστικά επίμονο και ευφυές "Green Onions", που ξανάγινε επιτυχία σε επανέκδοση στη Βρετανία το 1979.
Άλλες επιτυχίες τους περι­λαμβάνουν τα "Chinese Chockers" (1963), "Hip Hug Her" (1967), καθώς και την ινστρουμένταλ διασκευή του "Soul Limbo" (1968) των The Rascals. To 1969 υπέγραψαν την ηχητική επένδυ­ση του θρίλερ "Upright". Ως συνοδευτική μπάντα συνεργάστηκαν με τους William Bell, Otis Redding, Wilson Pickett, Albert King και Rufus Thomas, μεταξύ αρκετών άλλων.
Ο Jones συνερ­γάστηκε με τον Bell στα "Everybody Loves A Winter", "Private Number", "Tribute To A King" κ.ά.
To 1971 οι Booker Τ. διαλύθηκαν, αλλά δύο χρόνια αργότερα οι Jackson και Dunn ανασυγκρό­τησαν το γκρουπ μαζί με τους Bobby Manuel και Carson Whitsett Jackson, για να δουλέψουν με τον ΑΙ Green και τον Syl Johnson. Ο Cropper έστησε την ετικέτα ΤΜΙ, ενώ συνάντησε ξανά τον Dunn μαζί με τον ντράμερ Willie Hall και τον Jones για την κυκλοφορία του "Universal Language". Ο Cropper και ο Dunn έκαναν επίσης μια εμφάνιση-έκηληξη στην κινηματογραφική επιτυχία του 1980 "The Blues Brothers". To 1992 έγιναν μέλη του "Rock 'n' Roll Hall Of Fame", ενώ το 1994 οι Cropper και Dunn ηχογράφησαν το πρώτο νέο τους άλμπουμ ("That's The Way It Should Be") σε διάστημα δεκαεπτά ετών.


Bill Justis -  Alley Cat / Green Onions 1962 (Smash)

Justis γεννήθηκε στο Μπέρμιγχαμ , Αλαμπάμα , αλλά μεγάλωσε στο Μέμφις του Τενεσί και σπούδασε μουσική στο Christian Brothers College και στο Πανεπιστήμιο Tulane στη Νέα Ορλεάνη. Ως τρομπετίστας και σαξοφωνίστας στο πανεπιστήμιο που σπουδάζει γίνεται βασικός μουσικός σε διάφορα τοπικά jazz και dance συγκροτήματα .

Το 1954 επιστρέφει στο σπίτι του στο Μέμφις και αναλαμβάνει από τον Sam Phillips "Sun Records" να ηχογραφήσει μουσική για τον εαυτό του καθώς και για άλλους καλλιτέχνες της εταιρείας όπως ο Jerry Lee Lewis , Roy Orbison , Johnny Cash και ο Charlie Rich . Τον Νοέμβριο του 1957, κυκλοφορεί το τραγούδι «Raunchy » ήταν το πρώτο του rock and roll instrumental κομμάτι , οπου έφτασε στο # 2 στο αμερικανικό Billboard από 3 διαφορετικούς καλλιτέχνες ( Ernie Freeman για Imperial , και Billy Vaughn για Dot ) και  # 11 στο UK Singles Chart.

Το 1961 μετακομίζει στο Nashville, όπου έγινε ένας επιτυχημένος παραγωγός και ενορχηστρωτής σε δυο διαφορετικά label στη Monument και στη Mercury Records. Παίζει σαξόφωνο το 1964 στο soundtrack “Kissin' Cousins” με πρωταγωνιστή τον Elvis Presley και την ίδια χρονιά αναλαμβανει manager στους Ronny & the Daytonas.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 παρήγαγε μια επιτυχημένη σειρά  instrumental άλμπουμ για τη Smash Records.Δυο απο αυτα το φοβερο "Alley Cat / Green Onions" και το "Telstar / The Lonely Bull" .Ο Justis έγραψε επίσης τη μουσική για πολλές ταινίες του Hollywood όπως το Smokey and the Bandit το Hooper του 1978 με τον Burt Reynolds . Πέθανε από καρκίνο στο Νάσβιλ το 1982 , στην ηλικία των 55 ετών.

Taste :

Bill Justis - Green Onions

Download Lp

By Electric Looser

Δεν υπάρχουν σχόλια: