Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Finos Films




Μια απ τις μεγαλυτερες κινηματογραφικές εταιρειες παραγωγης ταινιων, μέχρι και τις μέρες μας, είναι αναμφισβήτητα η FINOS Films. Ο ιδρυτης της Φιλοποίμην Φίνος γεννήθηκε το 1908 στην Τιθωρεα Λοκρίδας και σπούδασε νομικά χωρίς πότε να εξασκήσει το επάγγελμα του δικηγόρου, επειδή από πολύ νωρίς ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο.

Η δράση αρχίζει το 1939 με την ίδρυση των Ελληνικών  Κινηματογραφικών Στούντιο στο καλαμάκι Αττικής, σαν παραγωγός σκηνοθέτης, στην πρώτη του ταινία “Το Τραγούδι του Χωρισμού” .  Στην περίοδο tης κατοχής συλλαμβάνεται από του Γερμανούς για την δράση του στην αντίσταση και κλείνεται στις φυλακές Αβέρωφ που  περνά  από δίκη και δικάζεται   εις   θάνατον...   Ως εκ θαύματος διαφεύγει την εκτέλεση του. Το 1944 (άλλοι λένε το 1942) ιδρύει την FINOS FILM, αρχικά στην οδό Στουρνάρα και το 1957 εγκαθιστά οριστικά στην οδό Χίου 53 τα κινηματογραφικά του εργαστήρια όπου εκεί βρίσκονται ως σήμερα.Το 1971 εγκαινιάζονται τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά στούντιο στο χώρο των Βαλκανίων, στα Σπάτα, ιδιοκτησίας του. Στο ενεργητικό  του καταγράφονται περισσότερες από 150 ταινίες δικής του παραγωγής. Πέθανε στις 27 Ιανουαρίου του 1977 και δίκαια θεωρήθηκε ο 'πατέρας' του Ελληνικού κινηματογράφου.  Γενικότερα είναι το νέο πρόσωπο που εμφανίζεται, μάλιστα, στην πρώτη γραμμή της Ελληνικής παραγωγής ταινιών και με την ίδρυση της FINOS FILM σφραγίζει την ιστορία του εμπορικού κινηματογράφου στην Ελλάδα παράγοντας μερικές από τις πιο δημοφιλείς και αγαπημένες ταινίες στην ιστορία του.
Παλιά γραφεία της Φίνος Φιλμ
 
Στις αρχές της δεκαετίας του '40 δύο ταινίες προξένησαν το ενδιαφέρον του κοινού. Ήταν τότε που γυρίστηκε η "Φωνή Της Καρδιάς" το 1943 σε σκηνοθεσία του Δ. Ιοαννόπουλο και η "Επιδοκιμασία" το 1944 με σκηνοθέτη τον Γ. Τζαβέλα. Την ίδια χρονιά η Κατίνα Παξινού κερδίζει το βραβείο  Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία "Για ποιόν χτυπά η καμπάνα "
Στα τέλη της δεκαετίας του '50 και στις αρχές της δεκαετίας του '60 ο Ελληνικός κινηματογράφος διαγράφει μια ανοδική τάση. Οι ταινίες απεικονίζουν το σύγχρονο τρόπο ζωής και το ενδιαφέρον του κοινού αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Βλέπουμε να κάνουν την εμφάνισή τους νέοι σκηνοθέτες και ηθοποιοί, που στη συνέχεια θα αγαπηθούν από το κοινό, όπως οι Αλέκος Σακελάριος, Νίκος Τσιφόρος, Ντίνος Ηλιόπουλος, Έλλη Λαμπέτη, Δημήτρης Χορν, Ειρήνη Παπά κ.ά.

Εκείνη την εποχή βρίσκουμε μια αύξηση στην παραγωγή ταινιών, οι οποίες υπερβαίνουν τις 60 ετησίως και ως θέματα έχουν το μελόδραμα, την καθημερινότητα, την κωμωδία και κάποιες 'κατασκοπικές' περιπέτειες. Μερικές από τις ταινίες που ξεχωρίζουν αυτή την περίοδο είναι "Το Πικρό Ψωμί" του Γ. Γρηγορίου στα 1951, "Η Κάλπικη Λίρα" στα 1955 του Γ. Τζαβέλα, "Ο Δολοφόνος" στα 1956 του Ν. Κούνδουρου, αλλά και η "Στέλλα" στα 1955 του Μ. Κακογιάννη σε σενάριο του I. Καμπανέλη.
Η FINOS FILM βάζει τη σφραγίδα της σ' αυτή την περίοδο του εμπορικού, Ελληνικού κινηματογράφου με ταινίες όπως οι "Το Χέρι Όργανο", "Η Θεία Από Το Σικάγο", "Το Ξύλο Βγήκε Από Τον Παράδεισο" κ.ά. Η δεκαετία του '60 ήταν η ακμαιότερη όπου ένας μεγάλος αριθμός παραγωγής ταινιών, σε σχέση μ' αυτά που συμβαίνουν στο εξωτερικό πραγματοποιείτε με πολλές επιτυχίες και βραβεία αλλά και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του κοινού. Η συγκεκριμένη δεκαετία δημιουργεί και κάποιους ηθοποιούς, είδωλα, όπως οι Αλέκος Αλεξανδράκης, Ζωή Λάσκαρη, Τζένη Καρέζη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Ανδρέας Μπάρκουλης, Κώστας Βουτσάς, Μάρθα Καραγιάννη κ.ά. Αυτά και ακόμη περισσότερα είναι μερικά από τα ονόματα που συναντήθηκαν με μεγάλη επιτυχία στις παραγωγές της κατά την διάρκεια εκείνης της περιόδου.

Πρώτα δοκιμαστικά για την ταινία «Το Τραγούδι του Χωρισμού» σε σκηνοθεσία Φιλοποίμενα Φίνου.

Ίσως η σημαντικότερη εκδήλωση είναι η οργάνωση και η καθιέρωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης το 1960, που ο στόχος του ήταν να παρουσιαστεί ένα πανόραμα του Ελληνικού κινηματογράφου και να τιμηθούν οι καλύτερες προσπάθειες του. Πολλοί είναι οι Έλληνες καλλιτέχνες που θα τιμηθούν στα ενίοτε festivals με βραβεία. Μεταξύ αυτών η Μελίνα Μερκούρη στο φεστιβάλ των Καννών το 1960 για το ρόλο της στην ταινία "Ποτέ Την Κυριακή" σε σκηνοθεσία Jules Dassen, με το βραβείο για την καλύτερη γυναικεία ερμηνεία, ένα βραβείο που μοιράστηκε με την Γαλλίδα ηθοποιό Jeanne Moreau που πρωταγωνίστησε στην ταινία του Peter Brook, "Moderato Cantabile". Ένα χρόνο αργά ο Μάνος Χατζιδάκις κερδίζει το βραβείο Oscar για την ηχητική κάλυψη της ταινίας "Τα Παιδιά Του Πειραιά". Η "Ηλέκτρα" μια ταινία σε παραγωγή της FINOS FILM σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη, που είναι μια διασκευή της τραγωδίας του Ευριπίδη κερδίζει το βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ Καννών το 1962. Ο Νίκος Κούνδουρος κέρδισε κι αυτός το βραβείο του καλύτερου καλλιτεχνικού διευθυντή στο φεστιβάλ του Βερολίνου στα 1963..
Πρωτοχρονιά 1958 – Κοπή πίτας στα γραφεία της Φίνος Φιλμ με τους Τζέλλα Φίνου, Μιχάλη Κακογιάννη, Γιώργο Τζαβέλλα, Φιλοποίμην Φίνο, Αλέκο Σακελλάριο, Α. Μαγκλή και Νίκο Κούνδουρο. By Belle Vue press vol.IV

 By Electric Looser

Δεν υπάρχουν σχόλια: