Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Kosmos - Soundtracks Of Eastern Germany's Adventures In Space 2002 (All Score Media)


Label :  All Score Media

Value : From 20 to 40 euros

Οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας που προέρχονται απ το πρώην ανατολικό μπλοκ συμβάλλουν σε μια έκρηξη ταινιών με ορόσημα τα ουτοπικά διηγήματα του Stanislaw Lem η τις ταινίες του Andrei Tarkowski " Stalker " και "Solaris". Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι το γεγονός ότι οι ταινίες του ανατολικού μπλοκ προσιδιάζουν με αυτές του Hollywood,όσον αφορά τις παραγωγές ή με τις σειρές της δυτικογερμανικής τηλεόρασης όπως τα "Raumpatruille" και "Star Maidens".
Ρίχνοντας μια ματιά στην ιστορία του κινηματογράφου γίνεται φανερό ότι το υλικό της επιστημονικής φαντασίας περιλαμβάνει διάσημους ηθοποιούς και σκηνοθέτες που προέρχονται από την DEFA (Deutsche Film Aktiengesellschaft). Είναι γεγονός ότι την περίοδο εκείνη υπήρχε αρκετός χώρος για σοσιαλιστικές αλλά και για καπιταλιστικές κοινωνίες στο διάστημα. Σύμφωνα με τις τεράστιες προσπάθειες της Σοβιετικής Ένωσης στον τομέα της διαστημικές τεχνολογίας, οι παραγωγές ταινιών της Ανατολικής Γερμανίας ακολουθούσαν τα χνάρια του Yuri Gagarin και επικεντρώθηκαν σ´ ένα γεγονός,την κατάκτηση του διαστήματος μέσα από επιστήμονες με σοσιαλιστική εκπαίδευση.
Οι ταινίες αυτές διέφεραν στον ρυθμό την αφήγηση και στον στόχο σε σχέση με τις ταινίες της δυτικής κοινωνίας. Οι ταινίες "Der Schwagende Stem "1960 και η "Im Staud Der Sterne" 1976 χαρακτηρίζονται από μια δυνατή αντί δυτική στάση βγάζοντας απ έξω τις αδυναμίες του Σοσιαλισμού και επικεντρώνοντας στο πως οι σοσιαλιστές δραστηριοποιούνται στο παρόν και πως θα πρέπει στο μέλλον. Εννοείται πως όλο αυτό είναι απόλυτα λογικό,αν αναλογιστουμε ότι το ίδιο έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν και σήμερα όλα τα καπιταλιστικά κράτη.
 Και φυσικα πάντα ο κακός ήταν ενας καλα εκπαιδευμενος Ρωσος πράκτορας ή τρομοκράτης ή πυγμάχος (Rocky) που ο καλός Αμερικάνος με την ευλογιά του Προέδρου τον εξουδετερώνει και ετσι το Αμερικάνικο όνειρο συνεχίζεται για χάρη του καπιταλισμού. Τελευταία συνηθίζεται ο κακός να είναι Αφγανος,Ιρακινός αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
Παρατηρώντας ταινίες επιστημονικής φαντασίας της DEFA (Deutsche Film Aktiengesellschaft) αλλά και άλλων χορών σήμερα βλέπουμε ότι αποτελούνται από κωμικές κοινοτοπίες και χαριτωμένα b εφέ. Στις ταινίες της DEFA υπάρχει μια διακεκομμένη αφήγηση. Το σημαντικότερο όμως είναι κάποια επαναλαμβανόμενα χαρακτηριστικά οπως, η ανθρώπινη κοινότητα που έγινε κομμουνιστική και τα μέλη της  ζούνε ειρηνικά μεταξύ τους όπου έρχονται αντιμέτωπα με το αφιλόξενο διάστημα.Σίγουρα οι παραγωγές αυτών των ταινιών αντανακλούν την πολιτική κατάσταση της εποχής, αλλά είπαμε..
Στην αρχή τον μέλλον αντιμετωπίζεται αισιόδοξα και δεν αλαζει ως στο τέλος στη ταινία “Der Schweigende Stern”. Το “Signale” επηρεάστηκε εμφανώς από το 2001 του Kubrick αναδεικνύοντας τη γοητεία και την ομορφιά των αβαρων κινήσεων στο διάστημα.
Στο "Eolomea" το διάστημα καταντά ρουτινα για τον Manfred Krug (εκτος από ηθποιος και φωναρα) και στο "Im Staub Der Sterne" η αποικια μετατρεπεται σε εναν συγχρονο ναο της Μπουρζουαζίας,το διάστημα γίνεται φανερά όλο και περισσότερο δυσκολο αλλα η lounge αισθητικη παραμενει.
Ο δίσκος “Kosmos” είναι μια συλλογή που περιέχει μουσικά θέματα και διαλογους από τέσσερις ανατολικό γερμανικές ταινίες.“Der Schweigende Stern (The Silent Star) 1960” “Signale 1970” “Eolomea 1972” και “Im Staub Der Sterne (In the Dust of the Stars)1976”.  
Σε αυτές τις ταινίες όπως και σε αρκετές ακόμα την δεκαετία του 70 τα soundtracks γράφτηκαν από τους δυο πιο σημαντικούς συνθέτες στην Ανατολική Γερμανία τον Karl Ernst Sasse και τον Gunther Fischer. Στο soundtrack “Der Schweigende Stern” κυριαρχούν οι ηλεκτρονική ήχοι και ήχοι που προέρχονται από την αβαντ γκαρντ ορχήστρα του Πολωνού συνθέτη Andrzej Markowski. Αυτοί οι ηλεκτρονικοί ήχοι έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο και στη διαστημική περιπέτεια "Signale". Ο Karl Ernst Sasse ηχογράφησε αυτά τα κομμάτια με subharcord (συνθεσάιζερ παρόμοιο με το trautonium) το οποίο ανήκε σε κινηματογραφικά studios της Δρεσδης και με τη βοήθεια μερικών γεννητριών εφέ και αναλογικών φίλτρων που δανείστηκε από το τοπικό πανεπιστήμιο θέλοντας να πετύχει μια αντίθεση χρησιμοποίησε και ήχους πιάνου. 
Ο Gunther Fischer για το μουσικό background στη ταινία “Eolomea” χρησιμοποίησε ρομαντικά βαλς και jazz ήχους σε αντίθεση με το ”Im Straub der Sterne” όπου προσφέρει μια μεγαλύτερη ποικιλία από μουσικά είδη ακόμα και ψυχεδελικά κομμάτια με στίχους γραμμένους από τον Gottfried Kolditz (ανατολικογερμανος ηθοποιός και σκηνοθέτης) το φοβερό “Das Licht (part 1)”. Μεσα στα 17 tracks του δίσκου υπάρχουν και κάποιοι αξιομνημόνευτοι διάλογοι και κάποια bonus tracks και από μια αλλη συλλογη με τιτλο “Die Erde Dieht Sich Linksherum” Amiga 1978.
 Im Staub Der Sterne

Το ομότιτλο “Kosmos” εμφανίζεται για πρώτη φορά και ανοίγει τη πρώτη πλευρά του δίσκου συνεχίζοντας με το κοσμικό swing “Signale – b-alarm” το ψυχεδελικό πανέμορφο “Das licht (part 1) το επιβλητικό “Sklaven-ballet” το “Orbit Swing” που θα ζήλευε και ο Bob Crewe (Barbarella) το μελαγχολικό “Χατζιδακικο θα έλεγα” “Eolomea” ολοκληρώνοντας με το “Luna 3 ruft Kosmokrator”. Ολα αυτά σε συνδυασμό με διαλόγους και μικρά μουσικά θέματα.

 Signale

Το “Party TEM 4 (part3)” ανοίγει τη δεύτερη πλευρά του δίσκου. Πρόκειται για ένα κομμάτι με ωραία μπασογραμμη και wah wah κιθάρες όπου παρουσιάζεται και αυτό για πρώτη φορά και συνεχίζει με τα αλλά Morriconne “Blues” “Schluss” το εξαιρετικο αστρικό jazz “Finale” και άλλους διαλόγους και άλλα μικρά μουσικά θέματα φτάνοντας σε disco αλλά Giorgio Moroder “In Den Kosmos” “Hoch Im All” ολοκληρώνοντας με το kraut “Kosmoslied” του Hansi Klemm.

Eνα εκπληκτικό potpouri διαλόγων και Ανατολικό Γερμανικής rock,jazz,psych,disco,experimental electronica μουσικής.Το ιδιο ομως συμβαινει και στη συλλογη "Die Erde Dreht Sich Linksherum" με θέμα το κοσμικό ταξίδι του Sigmund Jahn (1978) το οποίο έθεσε όλο το έθνος σε μια εφορικη διάθεση ή στο “Severino”του Claus Dobberke σε μουσικη του Gunther Fischer (επισης κατάλληλο για διαστημική ταινία) όπου χρησιμοποιηθηκε για μια πομπωδη προπαγανδα. Αλλά όπως είπα και παραπάνω προσωπικά αυτά τα θεωρώ απολύτως λογικά για την εποχή εκείνη.Και σήμερα το ιδιο δεν γινεται ;

Ο δίσκος “Kosmos - Soundtracks Of Eastern Germany's Adventures In Space ” κυκλοφόρησε το 2001 και σίγουρα αποτελεί ένα ακομα ντοκουμέντο στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας της DEFA αναδεικνύοντας μέσα από το ηχητικό υλικό την ποπ σοσιαλιστική κουλτούρα την περίοδο του ψυχρού πολέμου. Εεεεε Κοσμοναύτες .....; η γη σας χαιρετά.

Taste : 

 Im Staub der Sterne- Trailer


Signale - Trailer


Der Schweigende Stern - Trailer


Eolomea  (η μουσικη δεν εχει σχεση με τη ταινια)



 Karl Ernst Sasse - B Alarm


Günther Fischer - Blues


Ruth Hohmann & Erbe-Chor - Im Staub Der Sterne - Das Licht (Part1)


Günther Fischer - Eolomea


Karl Ernst Sasse - Finale


Download Lp

By Electric Looser


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

This must be something interesting to discover, Thank you very for uploading & sharing, such a fine taste in Music delivered in a gentle manner, Please keep doing what you're doing,.. Best regards,
Thank you.

Ανώνυμος είπε...

Bolshoe Spasibo