Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

James Brown - Papa don't take no mess pt.I / Papa don't take no mess pt.II 1974 (Polydor)


Label : Polydor

Value :

Γεννημένος στον αμερικανικό Νότο στις 3 Μαίου του 1933 ο James Brown έπαιξε το σημαντικότερο ρόλο στη δημιουργία και την εξέλιξη του funk. Οι πλήρεις ενέργειας εμφανίσεις του πήραν διαστάσεις μύθου στις δεκαετίες του '60 και του 70. Η μουσική του πορεία ξεκίνησε στους Gospel Starlighters του Bobby Byrd. Σύντομα το γκρουπ άλλαξε μονοπάτια από gospel σε r&b αλλά και το όνομά του σε The Famous Flames. Τη δεκαετία του '50 υπέγραψαν συμβόλαιο με in Federal/King και γνώρισαν μεγάλη επιτυχία με την μπαλάντα "Please, Please, Please". Στα χρόνια που ακολούθησαν το ύφος του έγινε πιο σκληρό μπολιάζοντας στον ήχο του στοιχεία jazz και latin, ενώ τα ρυθμικά του μέρη έγιναν πιο περίπλοκα.

Σύντομα η φήμη του ως του πιο συναρπαστικού ζωντανού σόου άρχισε να εξαπλώνεται στους μουσικούς κύκλους με ορόσημο το άλμπουμ ''Live At The Apollo" του 1963. Λόγω διαφορών με την King κυκλοφόρησε το "Out Of Sight" (1964) στη Smash Records. To άλμπουμ, αν και δεν μπορούσε να θεωρηθεί funk, είχε όλα τα δομικά στοιχεία που αργότερα οργανώθηκαν συστηματικά στο "Pappa's Got A Brand New Bag" (1965), μέσω του οποίου έγινε ευρέως γνωστός στο λευκό κοινό. To "I Got You (I Feel Good)" που ακολούθησε γνώρισε ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία.

Η περίοδος μέχρι τα τέλη των 60s ήταν η πιο επιτυχημένη εμπορικά και καλλιτεχνικά. Ο ήχος του έγινε περισσότερο funky και οι στίχοι πιο προκλητικοί. Το 1969 το μουσικό του μονοπάτι συναντήθηκε, για σύντομο αλλά ουσιαστικό χρονικό διάστημα, με τους Catfish και Bootsy Collins (Parliament Funkadelic), που τον βοήθησαν να εξελίξει τον ήχο του. Στη δεκαετία του 70 ο Brown, αν και ήταν παραγωγικός, ουσιαστικά επαναλάμβανε τους ίδιους ήχους, ενώ παράλληλα άρχισαν και τα προβλήματά του με την εφορία. Στις αρχές του '80 και ενώ το rap και το hip-hop άρχισαν να κερδίζουν έδαφος στη μουσική βιομηχανία., συνεργάστηκε με τον Afrika Bambaataa στο "Unity" και το 1986 ξαναγνώρισε μεγάλη επιτυχία με το "Living In America" από την ταινία "Rocky III". Προβλήματα με την αστυνομία και ένας επεισοδιακός καβγάς με τη σύζυγο του, τον οδήγησε σε καταδίκη έξι χρόνων που τον κράτησαν μακριά απ τα μουσικά δρώμενα.Αυτος ειναι ο Godfather of soul!

Taste one of my favorite :

James Brown - Papa don't take no mess pt.I

Download 45's

By Electric Looser

Δεν υπάρχουν σχόλια: