Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2016

Σωτήρης Κοματσιούλης & Lovers 2016 (Mr. Genie records)Label : Mr. Genie Records

Value :

Αθήνα , Λονδίνο , Τζαμάικα και ξανά Λονδίνο και ξανά Ελλάδα και ξανά επιστροφή στο Λονδίνο ,στούντιο, μπάντες, jam με τον Bob Marley τον  Phil Lynott τον  Grary Moore τον Rory Gallagher ηχογραφήσεις με τους 10cc παντρεμένος με την Μαρία Βασιλείου (τη γνωστή Ευδοκία) και κουμπάρο τον Robert Wyatt….

Μια απίθανη ιστορία του Σωτήρη Κοματσιούλη που ξεκάνει το 1955 στη Καστοριά φτάνοντας σήμερα στην Αθήνα 61 χρόνια μετά.

Ήταν 1967 12 χρονών όταν κατέβηκε στη Λάρισα. Εκεί ζούσαν οι γονείς του. Ο πατέρας του είχε γουναράδικο. Έχοντας κάπου να μείνει άρχισε να ψάχνει παιδιά που θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν να στήσει μπάντα. Βρήκε κάτι μουσικούς που έπαιζαν στη φιλαρμονική της πόλης.
Οι Lovers, το πρώτο  συγκρότημα του Σωτήρη Κοματσιούλη είναι γεγονός . Έτσι με τους με τους Βαγγέλη Μηνά (πλήκτρα-τρομπέτα ), Χρήστο Αυγερινό (μπάσο-σαξόφωνο), που είχε το ψευδώνυμο «Βοσκόπουλος», Τάκη Μαριέτο (τενόρο σαξόφωνο), Σάκη Βασιλείου (κιθάρα), που μετά τον αντικατέστησε ο Παναγιώτης Οικονομίδης, Λάκη Κορδέλα (μπάσο-κιθάρα), που αργότερα τον αντικατέστησε ο Πέτρος Μέλιος, Στέφανο Ναούμ (τύμπανα),που μετά τον αντικατέστησε ο Τόλης Πιπεράς και αργότερα ο Γιώργος Μηνάς και, τέλος, ο Φόρης Σαμπάνης (τρομπέτα) ξεκινούν  τις πρόβες και παράλληλα κλείνουν κάποιες εμφανίσεις σε διάφορα μικρά clubs μέχρι και στο μεγάλο nightclub «Αλκαζάρ» όπου εκείνη την περίοδο το είχε αναλάβει ο Τάκης Μπάμπαρης.
Έπαιζαν από Rocky Roberts, Otis Redding, James Brown μέχρι Animals, Rolling Stones, Jimi Hendrix και  τραγούδια του Σωτήρη.

Το 1968 κερδίζει  150.000 δραχμές στο λαχείο όπου με τους Lovers παίρνουν το πρώτο τρένο για την Αθήνα. Ήθελαν  να ηχογραφήσουν. Έκλεισαν ένα studio κάπου στην οδό Καραγιώργη Σερβίας. Σε εκείνη την ηχογράφηση, κάποια από τα μέλη των Lovers δεν ήρθαν στην Αθήνα λόγω προσωπικών κωλυμάτων κι έτσι στα πλήκτρα επιστρατεύεται ο Σούλης Κουερίνης, (σ.σ οργανίστας των Sover Group) Στέφανος Ναούμ (ντραμς), Σάκης Βασιλείου (κιθάρα), Βαγγέλης Μηνάς (τρομπέτα).
Αν και η Νina Records (σ.σ αποκλειστική αντιπρόσωπος της Decca εκείνη την εποχή) είχε πληρώσει το studio, ο ιδιοκτήτης της είχε κάποιες αντιρρήσεις σχετικά με τα back-vocals των κομματιών. Οι Lovers επέμεναν ότι: «Είναι καλά». Και όταν οι πρόσκαιρες διαφωνίες ξεπεράστηκαν, ο ιδιοκτήτης  ζήτα  χρήματα για να κυκλοφορήσει τη δουλειά τους. Υπήρχαν τα χρήματα του λαχείου ,όμως για ηθικούς λόγους δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο. Κόπηκαν δυο 45αρια  (test press) από εκείνη την ηχογράφηση.

48 χρόνια μετά και αφού έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου ο Σωτήρης Κοματσιούλης με την βοήθεια του Θανάση Ξανθάκη βρίσκει τα δύο test-press 45αρια. Ήταν στη κατοχή των Χριστόφορου (σ.σ συλλέκτης) και Βασίλη Τζόμαλο (σ.σ συλλέκτης). Με αυτά τα δυο 45αρια σχεδόν αμέσως ξεκινούν οι κουβέντες για επίσημη κυκλοφορία των κομματιών.  Αρχικά ήταν να γίνει μια απομαγνητοφώνηση των τραγουδιών απ τα δισκάκια και να κυκλοφορήσουν σε 45αρι. Σίγουρα η ποιότητα δίχως την σωστή επεξεργασία δεν θα ήταν αυτή που θα μπορούσε να ικανοποιήσει ακροατή και δημιουργό.

Η Ιστορία του Σωτήρη Κοματσιούλη όμως τα τελευταία χρόνια είχε αρχίσει να γίνεται γνωστή στον κόσμο μέσα από δημοσιεύσεις σε blogs , Fanzine, ιντερνετικά περιοδικά και εβδομαδιαίο τύπο. Διαβάζοντας κάποιες δημοσιεύσεις ο Σεραφείμ Αναστασιάδης (σ.σ συλεκτης λαικων δισκων) έρχεται σε επικοινωνία με τον Σωτήρη Κοματσιούλη.


Ο Σεραφείμ Αναστασιάδης ήταν ο μοναδικός κάτοχος της μπομπίνας. Το ενδιαφέρων των εγχώριων δισκογραφικών εταιριών για τον ποιος θα αναλάβει την κυκλοφορία των τεσσάρων χαμένων τραγουδιών του Σωτήρη Κοματσιούλη και των Lovers  από μεγάλο γίνετε ακόμα  μεγαλύτερο.
Τελικά αναλαμβάνει η νεοσύστατη εταιρία του Λάμπρου Παπαλάμπρου (Mr. Genie Records). Αγοράζει την μπομπίνα και από κει στέλνετε για απομαγνητοφώνηση και επεξεργασία στο στούντιο RTI της  Καλιφόρνιας. Το  artwork επιμελείται  Νίκος Παπαχρηστος κάτω απ την επίβλεψη του Λαμπρού Παπαλαμπρου.

Η καλοσύνη η απλότητα και η αξία κάποια μέρα ανταμείβονται... Tωρα ήρθε η ώρα της δικαίωσης. Ο Σωτήρης Κοματσιούλης  με τους Lovers  προσθέτει ένα μικρό λιθαράκι που έλειπε από την ελληνική μουσική των 60s, με τα χαμένα τραγούδια του!

Τα τέσσερα μοναδικά κομμάτια του είναι γεγονός. Καλορίζικα

Για παραγγελίες

https://www.facebook.com/steve.gemos

https://www.facebook.com/mrgenierecords/

Taste :

Σωτήρης Κοματσιούλης & LOVERS - Θα Σε Περιμένω

By Electric Looser 

1 σχόλιο:

FOLKER είπε...

Μου θυμιζει την ιστορια του Sixto Rodriguez. Απ το 1967 που εβγαλε το πρωτο του σινγκλακι, εφτασε να γνωρισει την επιτυχια και καταξιωση στην Αμερικη το 2012!