Τρίτη, 21 Απριλίου 2015

Μαίρη Λώ - Γιατί Γιατί Γιατί (Quizás, Quizás, Quizás) 1949


Το όνομα Μαίρη Λώ ήταν το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Ελληνίδας τραγουδίστριας του ελαφρού τραγουδιού Μαρίας Μαντωνανάκη.
 Γεννήθηκε στο Παλαιό Φάληρο. Διακρίθηκε ιδιαίτερα με την ιδιότυπη φωνή της στην εκτέλεση ελαφρών τραγουδιών των Αττίκ, Νίκυ Γιάκοβλεφ που ήταν ο ιδιοκτήτης του διάσημου στην εποχή του ζαχαροπλαστείου "Πέτρογραδ" της οδού Σταδίου, Ανδρέα Χατζηαποστόλου, Γιώργου Μαλλίδη και άλλων. Κατέστη πολύ δημοφιλής από τους δίσκους της με πλούσιο ρεπερτόριο, καθώς και τις ραδιοφωνικές εκπομπές. Είχε τιμηθεί και στο Φεστιβάλ ελληνικού τραγουδιού, λαμβάνοντας το Γ΄ Βραβείο το 1960. Εκείνο όμως που φαίνεται ότι την καθιέρωσε στο μουσικό αυτό χώρο ευρύτερα ήταν το τραγούδι «Ξαναβλέπω το μικρό το αμαξάκι» του Γιάκοβλεφ το 1954, που για την εποχή του είχε πολύ μεγάλη επιτυχία.
Μερικές από τις επιτυχίες της ήταν και: "Καλή αντάμωση ματάκια γαλανά" (1960), "Κοριτσάκι μου με τα παράξενα Κινέζικά σου μάτια" (1955), "Ράβε τα προικιά σου" (1953), "Καλαμαζού", "Θάλασσα θάλασσα" (1949).Συνεργάστηκε με τον Μάνο Χατζιδάκι ερμηνεύοντας τραγούδια του όπως τα "Εφτά τραγούδια θα σου πω", "Μη τον ρωτάς τον ουρανό"", "Το λιμάνι", "Η λατέρνα".
Παντρεύτηκε τον μουσικοσυνθέτη Νίκυ Γιάκοβλεφ το 1951, με τον οποίο απέκτησε δυο παιδιά, την Λένα (1953) και τον Νίκυ (1971).By wiki

To Quizas, Quizas, Quizas κυκλοφόρησε το 1949 και διασκευάστηκε αργότερα από πολλούς καλλιτέχνες σε λατινόφωνες αλλά και αγγλόφωνες χώρες. Στην αγγλική του έκδοση είχε τίτλο Perhaps, Perhaps, Perhaps. To 1958 ο Nat King Cole κυκλοφόρησε δυο άλμπουμ με διασκευές σε γνωστά τραγούδια της Λατινικής Αμερικής, κάτι που είχαν αρχίσει βέβαια πριν από αυτόν οι μεγάλες ορχήστρες της δεκαετίας του '40 που όμως είχαν λευκούς διευθυντές ορχήστρας. Ανάμεσα στα τραγούδια που διάλεξε ήταν και το Quizas, Quizas, Quizas που ήταν ιδιαίτερα αγαπητό και στην Ελλάδα απ το 1949 με τη φωνη της Μαίρη Λώ. 

Taste :

Μαιρη Λω - Γιατι Γιατι Γιατι


Download track

By Electric Looser


Δεν υπάρχουν σχόλια: