Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

The Lunatic Is Well (Ο Τρελός Τάχει 400) 1968


Λίγες Ελληνικές ταινίες χαίρουν τέτοιας αποδοχής και αναγνωρισημότητας όση Ο Τρελλός Τάχει 400. Τα έντονα χρώματα της ταινίας, το πρωτότυπο σενάριο και το επιτυχημένο soundtrack συνετέλεσαν στο να γίνει μία κλασσική ταινία του είδους της. Όταν Ο Τρελλός Τάχει 400 προβλήθηκε στους κινηματογράφους τον Οκτώβριο του 1968, το διαφημιστικό υλικό της ταινίας, που κατέκλυε τα lobby των αιθουσών, έδινε έμφαση στο γεγονός ότι το φίλμ ήταν έγχρωμο. Την εποχή εκείνη οι έγχρωμες Ελληνικές ταινίες ήταν ελάχιστες και η εμφάνιση των αντίστοιχων film  γινόταν αποκλειστικά σε studio  του εξωτερικού. Ο φωτογραφικός τρόπος εμφάνισης των film  γινόταν με περιορισμένα χημικά μέσα και ήταν πολύ χρονοβόρος, τα αποτελέσματα όμως ήταν θεαματικά. Ο Τρελλος Τάχει 400 εμφανίστηκε στα studio Mosaik Film της Γερμανίας και το αποτέλεσμα ξεπέρασε κατά πολύ το προσδοκώμενο. Τα Technicolor  κόκκινα, μπλε και κίτρινα χρώματα παρουσιάζανε με τον πιο ζωντανό τρόπο την τελευταία τάση της αισθητικής με τα μίνι φορέματα, τις γραβάτες με τα ψυχεδελικά σχέδια και τις δανέζικες επιπλώσεις. Η εικόνα ισορροπούσε μεταξύ του αληθινού και του φανταστικού επιτυγχάνοντας να μεταφέρει αυτούσια την λαμπερή εικόνα των swinging 60s.

Ένας άνθρωπος γίνεται απότομα πλούσιος λόγω ενός λαχείου, παθαίνει νευρικό κλονισμό και κλίνεται σε ψυχιατρική κλινική. Έτσι ξεκινάει το πάζλ των απροσδόκητων γεγονότων που συνθέτουν μία από τις συγκλονιστικότερες κωμωδίες στην ιστορία του Ελληνικού κινηματογράφου. Η έξοδος από την κλινική παρέχει στον πρωταγωνιστή ένα πολύ σημαντικό εφόδιο για να αντιμετωπίσει τη νεοφερμένη τρέλα των πολύχρωμων 60s, ένα εξιτήριο φρενοκομείου. Με το "δίπλωμα τρελλού" στην τσέπη του, εφορμά και κυνηγά τεντυμπόϊδες και απατεώνες παραγωγούς & σκηνοθέτες κινηματογράφου.

Η ταινία Ο Τρελλός Τάχει 400 αποτέλεσε την αφορμή για να ξετυλίξει ο Λάμπρος Κωνσταντάρας το κωμικό ταλέντο του σε όλο του το μεγαλείο. Τα όρια δράσης ήταν ανύπαρκτα και η ελευθερία αυτή δημιούργησε ένα χαρακτήρα-τύπο που μονοπώλησε την κινηματογραφική κωμωδία καθόλη την περίοδο των τελών της δεκαετίας του '60 και αρχών της δεκαετίας του 70. Ήταν ο ώριμος άντρας που ήξερε να προσαρμόζεται στην εποχή του, να διασκεδάζει και να απολαμβάνει τη ζωή. Απ' την άλλη πλευρά, η παρουσία του Αλέκου Τζανετάκου όχι μόνο έδινε το στίγμα των νέων της εποχής χορεύοντας shake και δίνοντας χρώμα στις σκηνές με τα μοντέρνα ντυσίματα του, αλλά δημιούργησε και ένα από τα πιο σημαντικά δίδυμα του Ελληνικού κινηματογράφου, το δίδυμο Κωνσταντάρας-Τζανετάκος. Ο Τρελλός Τάχει 400 είναι μία από τις καλύτερες ταινίες του είδους της και μία από τις πιο ζωντανές αποτυπώσεις της δεκαετίας του '60.





Το soundtrack μιας ταινίας κρίνεται επιτυχημένο όταν δένει αρμονικά με την εικόνα και ενισχύει την ατμόσφαιρα που θέλει να αποδώσει ο σκηνοθέτης. Στην περίπτωση της ταινίας Ο Τρελλός Τάχει 400, ο νεαρός συνθέτης Γιώργος Θεοδοσιάδης ξεπέρασε αυτόν τον κανόνα δημιουργώντας όχι απλά το soundtrack μίας ταινίας αλλά το soundtrack μιάς εποχής.
Το 1968 ήταν η χρονιά που τα swinging 60s έφταναν στο απόγειο τους. Το ασπρόμαυρο είχε πλέον δώσει ολοκληρωτικά τη θέση του στο χρώμα και η έννοια του στυλ ήταν πιο έντονη από ποτέ. Το στυλ ήταν διάχυτο στην καθημερινή ζωή και επηρέαζε όλους τους τομείς της. Την ημέρα, οι δρόμοι ήταν κατάμεστοι από ανθρώπους με κομψά πολύχρωμα ρούχα και οι βιτρίνες των καταστημάτων θυμίζανε έργα pop art  τέχνης. Τη νύχτα, τα night clubs αποτελούσαν πόλο έλξης μίας κοινωνίας που ένοιωθε κοσμική υπό τους ήχους του shake, της bossa nova και της μεταμεσονύχτιας jazz . Ο Γιώργος Θεοδοσιάδης ανήκοντας στην ελίτ αυτής της εποχής και γευόμενος τους καρπούς της, αντιμετώπισε την μουσική επένδυση της ταινίας Ο Τρελλός Τάχει 400 ως μία μοναδική ευκαιρία να περιγράψει αυτό που συνέβαινε.

Για τις ανάγκες της ηχογράφησης, συγκέντρωσε την αφρόκρεμα των μοντέρνων μουσικών της εποχής. Μέλοι από τις καλύτερες ορχήστρες των night clib της Αθήνας όπως ο Γιώργος Χατζηνάσιος (πιάνο), Ρήγας Σαριτζιώτης (σαξόφωνο, φλάουτο), Τίτος Καλλίρης (κιθάρα), Γιώργος Λαβράνος (ντραμς), Νίσος Πανταζής (μπάσο), Κίμων Βασιλάς (farfisa, βιμπράφωνο), ονόματα ηχηρά και περιζήτητα από όλους τους συνθέτες της εποχής, αναπαραστήσανε στο studio, υπό την καθοδήγηση του συνθέτη, τη μουσική που παίζανε στα club κάθε βράδυ. Οι ενορχηστρώσεις ήταν ρεαλιστικές και οι ερμηνείες των μουσικών γεμάτες πάθος και ενθουσιασμό. Τους δινόταν μία από τις λίγες ευκαιρίες να ηχογραφήσουν τη μουσική που πραγματικά τους άγγιζε και ο καθένας έδινε τον καλύτερο εαυτό του.
Ο Τίτος Καλλίρης γέμιζε με τους jazz ήχους της κιθάρας του τα κομμάτια και έκανε χρήση για πρώτη φορά του νεοαποκτηθέντος wah-wah εφέ στο κομμάτι "Ό Τρελλός Εν Δράσει" το οποίο έμελλε να γίνει το σήμα κατατεθέν του Λάμπρου Κωνσταντάρα σε όλες τις επόμενες ταινίες του. Ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ένας από τους κορυφαίους jazz  πιανίστες της εποχής, έδινε σε όλα τα κομμάτια μία ξεχωριστή ποιότητα με τους αυτοσχεδιασμούς του. Ο Ρήγας Σαριτζιώτης απογείωνε κομμάτια όπως το “Shake Therapy” με το δυναμικό παίξιμο του τενόρου του και χάριζε μία cool ατμόσφαιρα στα "Go Cart", "Στο Φουαγιέ" και "Λίγο Μετά Τα Μεσάνυχτα" με το φλάουτο. Η ρυθμική βάση των Λαβράνος-Πανταζής, ήταν τόσο σταθερή αλλά και ελαστική ταυτόχρονα που έδινε την ευχέρεια στον μαέστρο να αναπτύσσει ενορχηστρωτικά τολμήματα που σε κομμάτια όπως το "Κυκλοφοριακή Δίνη", αφήνουν άφωνο τον ακροατή. Οι πειραματισμοί όμως του συνθέτη δεν είχαν όρια και η αντιστροφή των ρόλων των τρίων πνευστών τρομπέτα-τρομπόνι-σαξόφωνο στο "Lunatic Groove", δημιουργούσε την επιθετική αιχμή σε ένα a go go shake  όπου η έντεχνα πρωτότυπη αλλαγή ρυθμών το καθιστά μοναδικό του είδους του.Το τελευταίο κομμάτι που ηχογραφήθηκε εκείνη την ημέρα ήταν το "Latin Sketch".

Οι μουσικοί εξοικειωμένοι από την μακρόχρονη θητεία τους στα night club σε όλα τα μυστικά των percussion, δημιούργησαν μια συγκλονιστική ρυθμική βάση όπου οι ρίζες της στο cha-cha  αποτέλεσαν μόνο την αφορμή για να γεννηθεί ένα κομμάτι-αναφορά εφάμιλλο των καλυτέρων στιγμών της latin jazz κουλτούρας.

George Theodossiadis - The Lunatic Is Well

Label : Potfleur


Taste :

Γιωργος Θεοδοσιαδης - Loonatic Groove 

Γιωργος Θεοδοσιαδης -  Shake Therapy


By Electric Looser


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Βαλάντη θα σε θερμοπαρακαλούσα να βάλεις σε ενα zip / rar file τα τραγούδια πού έχουν Ελληνικούς τίτλους από "Ο Τρελλος τα χει 400 (The Lunatic is Well) 2003 (Potfleur)". Τα τραγούδια με Αγγλικούς τίτλους τα έχω ήδη αλλά τα τραγούδια με Ελληνικούς τίτλους δεν μπορώ να τα βρώ και μόνο εσύ μπορείς να βοηθήσεις. Σε παρακαλώ πάρα πολύ.
Γιώργος!

Electric Looser είπε...

Γεια σου Γιωργο.
Σ ευχαριστω για το σχολιο.Δεν ειναι και τοσο δυσκολο οσο νομιζεις. Κοιτα εδω http://www.discogs.com/sell/item/202822148

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Βαλάντη
Σ ευχαριστώ για το σχόλιό σου! Το πρόβλημά μου είναι ότι έχω χιλιάδες βινύλια και CDs και προσπαθώ να κόψω την κακή συνήθεια. Απλά σ' αυτή την περίπτωση με ενδιαφέρει να έχω την μουσική γιατί είναι φοβερή...
Αν μπορείς να βοηθήσεις θα το εκτιμούσα πολύ. Αν δεν μπορείς ή δεν θες για τον άλφα ή βήτα λόγο (σεβαστό βέβαια), ανέβασε (αν μπορείς ή θες) οτιδήποτε άλλο έχεις που σχετίζεται με Κωνσταντάρα και μουσική από τις ταινίες του ή την δισκογραφία του.
Ευχαριστώ.

Electric Looser είπε...

Καλησπερα ξανα. Μου ειναι λιγο δυσκολο το rip.Κατι θα κανω ομως... λιγη υπομονη.