Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Τα 10 καλύτερα albums για το 2015


Κάθε χρόνο τα ίδια λέμε. Είναι αλήθεια πως η λίστα είναι κάτι δύσκολο. Ακόμα δυσκολότερο όταν έχεις να διαλέξεις τα 10 καλύτερα της χρόνιας όταν αυτά είναι περισσότερα από 10. Έτσι λοιπόν μέσα σε όλες αυτές τις κυκλοφορίες αποφάσισα για το 2015 να κάνω μια λίστα με 5 αγαπημένες επανακυκλοφορίες και 5 ελληνικές που αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής. Έτσι λοιπόν έχουμε και λέμε ….

1 Piero Umiliani ‎– Il Corpo
 Ένα από τα καλύτερα soundtrack που έγραψε στις αρχές της δεκαετίας του '70 ο μεγάλος Ιταλός συνθέτης Piero Umiliani.



2 Carrie Cleveland ‎– Looking Up 
“Love Will Set You Free” λέει η Carrie Cleveland. Ηχογραφημένος ο δίσκος στα τέλη της δεκαετίας του 70 . Μαύρη μουσική με ηλεκτρονικές ανταύγειες. Soulful disco με αρκετά pop στοιχεία. Κόσμημα. 



3 Tony Iglio – Drugstore 
Θα γελάσεις με τους τίτλους τραγουδιών όπως “Marijuana” “Hurrycane” “Drugstore” “Yellow Drops”. Σίγουρα όμως το συνολικό ηχητικό αποτέλεσμα ταιριάζει απόλυτα. Σαξόφωνο , φλάουτο , τρομπέτα, hammond , κιθάρα και όλα αυτά με αρκετές ψυχεδελικές πινελιές. Ένα από τα πιο σκοτεινά ιταλικά sound library . 



4 Bappi Lahiri - Kasam Paida Karnewale Ki 
“Kasam paida karnewale ki" είναι μια Ινδική ταινία του 1984. Κιθάρες, σιτάρ, τρομπέτες φοβερές μπασογραμμές είναι τα χαρακτηριστικά του. Το “Come Closer” ο υπερκόμματος. Φαντάζομαι ότι η Donna Summer θα σκότωνε για να χε πει το κομμάτι αυτό. Το ινδικό εργοστάσιο ονείρων είναι εδώ.



5 Fabio Fabor ‎– Aquarium 
Τον δίσκο δεν τον έχω ακόμα στα χέρια μου. Τον περιμένω μέσα στις επόμενες μέρες. Είναι σαφές όμως ότι πρόκειται για το άγιο δισκοπότηρο.



6 Momo Trio – Inati 
Ελληνικό Jazz trio που να βγάζει βινύλιο σήμερα!? Και όμως. Το Inati είναι το επόμενο τους βήμα. Ο Δεύτερος δίσκος των Momo είναι τόσο καλός όσο και πρώτος τους. Βρες τους και αν δεις ότι κάπου παίζουν ζωντανά μην τους χάσεις. 



7 Echo Train – Memento Mori 
Αντιγράφω απ το δελτίο τύπου. Πάνω από την χώρα των τρελλών, ένα πουλί πετάει ελεύθερο. Ο Λύκος ο πιο δυνατός, σταματάει το κυνήγι για να ακούσει μια μελωδία, μέσα από το θρόισμα των φύλλων. Ο ήλιος δύει, απλώνοντας ένα γλυκό, ερυθρό χρώμα στους ορίζοντες. Ο Διόνυσος ξεχύνει ποταμούς κρασιού και έκστασης, ενώ η Αριάδνη ξετυλίγει τον μίτο της απόδρασης από τον αισθητό κόσμο. Φλάουτα μπλέκονται με τύμπανα που αναγγέλουν την άνοιξη. Υπάρχουν πράγματα που δεν μπορεί να δει κανείς. Οι άνθρωποι ρωτάνε "γιατί; ποιος είναι εκεί έξω;" αλλά η απάντηση βρίσκεται μέσα τους και είναι τόσο όμορφη, όσο και σκοτεινή. Οι άγιοι σιωπούν και κοιτούν την μεγάλη φωτιά. Για μια στιγμή, επικρατεί απόλυτη ησυχία. Όλοι στοχάζονται το σκάνδαλο του σκοταδιού ενώ ο παράδεισος αρχίζει να απλώνει τις εκτυφλωτικές του ηλιαχτίδες.Το Τρένο της Ηχούς φτάνει. Οι Echo Train είναι ήδη στην καρδιά του δάσους. Εξαιρετικές ενορχηστρώσεις παράγωγη μελωδίες. Το μόνο που με χαλάει είναι ότι δεν έχει βγει σε βινύλιο. Κατά τα άλλα… Θερίζει. 


8 The U.L.S – St 
Πρόκειται για την πρώτη μπάντα του Σταμάτη Σπανουδάκη. Αν κάνεις ένα googlaρισμα θα δεις ότι η ιστορία για το ακυκλοφόρητο EP single του συγκροτήματος 1966 είχε φτάσει στα όρια του αστικού θρύλου. Μαζί με τα 4 κομμάτια από το ακυκλοφόρητο single του συγκροτήματος βρέθηκαν σε μια πομπίνα στην Ελβετία και 3 ακόμη προγενέστερα του 1965. Η B-otherSide και ο Δημήτρης Βασιλειάδης πάντα θα μας εκπλήττει. 



9 Dreamline – Here and Gone 
Απ τους “South Of No North” τους “Metro Decay” τους “Not Metro Decay” στους “Parasagas” και μέσα απ αυτούς προκύπτουν οι Dreamline. Ηχογραφημένο το 1999 ως και το 2003 και για πολλά χρόνια στα ράφια του Γιώργου Κουλούρη (μπασίστας των South Of No North). Η εξέλιξη του dark-wave με στοιχεία progressive και ambient ήχων. Μια μπάντα που ποτέ δεν πρόκειται να δεις live γιατί απλά δεν υπήρξε ποτέ. 



10 Antony Kein – Conception 
Όχι δεν είναι δίσκος αλλά κομμάτι. Μια κιθάρα ένα πιάνο και ένα τσέλο. Θα γράψω αυτό που μου είπε μια φίλη όταν της έβαλα να ακούσει το “Conception”. – Φαντάσου ότι οδηγείς μια μηχανή κάπου στη Νορβηγία. Μπροστά σου αρχίζει να ανατέλλει ο ήλιος και στο καθρεφτάκι σου όταν κοιτάς,βλέπεις τον ήλιο που έχεις μπροστά σου να δύει. Περιμένω πως και πως την ολοκληρωμένη του δουλειά μέσα στο 2016.



Αυτό ήταν…. Υγεία αγάπη και μουσική να έχουμε στο τέρμα μέσα στο 2016. 


4 σχόλια:

kimon είπε...

Καλα χριστουγεννα,καλη χρονια καλε μου φιλε,να εχεις υγεια εσυ και η οικογενεια σου

Electric Looser είπε...

Να σαι καλα φιλε Kimon.Σου ευχομαι και γω τα καλυτερα.

FOLKER είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ!

Electric Looser είπε...

Σ'ευχαριστω Folker.Καλη χρονια να χεις και συ φιλε.