Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

B.B King - Blues On Top Of Blues 1968 (Bluesway)



Label :  Bluesway

Value :

Ο B.B.King (πραγματικό όνομα Riley Β. King) γεννήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 1925 στην Ιντιανόλα του Μισισίπι και απεβίωσε στις 14 Μαίου 2015 στο Λάς Βέγκας. Ηταν ένας ζωντανός θρύλος των blues, φιγούρα ιδιαίτερα επιδραστική περισσότερο απο πέντε δεκαετίες, που έχτισε γέφυρες ανάμεσα στους bar-band ήχους του '50, τη σοφιστικέ σχολή του Λος Αντζελες (T-Bone Walker) και το υβριδικό περιβάλλον του Μέμφις, από όπου ξεκίνησε και ο ίδιος την καριέρα του. Τόσο το δραματουργικά φορτισμένο τραγούδι του (που αντλούσε στοιχεία από πολύ διαφορετικά στιλ, όπως αυτά του Walker και του Roy Brown)
όσο και η εκλεκτική του ερμηνεία στην κιθάρα (με ρίζες και πάλι στον Walker αλλά και στον Lonnie Johnson) ουσιαστικά δημιούργησε μια δίκη τους blues παράδοση. Η χαρακτηριστική κιθάρα Gibson, που ο B.B.King έπαιζε από αμνημονεύτων χρόνων (η γνωστή Lucille), η επιβλητική σκηνική του παρουσία, το βαρύτονο γρύλισμα της φωνής του “όλα έμοιαζαν με πρωτογενείς” ανεξέλεγκτες δυνάμεις της φύσης και έχουν αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα της επιρροής τους σε αναρίθμητους κιθαρίστες του rock (Eric Clapton, Mike Bloomfidd, David Gilmour) αλλά και σε νεότερους μπλουζίστες όπως ο Buddy Guy.

 Η ιδιαίτερη τεχνοτροπία του B.B.King πάντρευε  τα παραδοσιακά blues, την jazz, το swing και την pop του κύριου ρεύματος με ένα μοναδικό ήχο, ο οποίος στηριζόταν πότε στα φωνητικά του και πότε στη Lucille, χωρίς όμως αυτή να τραγουδά και να παίζει κιθάρα ταυτόχρονα, σύμφωνα και με τα δικά του λόγια: "Όποτε τραγουδώ, παίζω κιθάρα στο μυαλό μου και από τη στιγμή που σταματώ να τραγουδώ με το στόμα, αρχίζω να τραγουδώ παίζοντας τη Lucille".

Οι νεότερες προσθήκες στην αχανή δισκογραφία αυτού του μεγαλύτερου εκπροσώπου των blues περιλαμβάνουν το "Deuces Wild" του 1997 (με συμμετοχή ομάδας 17 καλλιτεχνών από την εμπροσθοφυλακή των δράσεων της pop, rock, r&b και country μουσικής, όπως είναι οι Van Morrison, Eric Clapton, Bonnie Raitt, Rolling Stones. Dr. John, Joe Cocker, Tracy Chapman, το βραβευμένο με Grammy και ιδιαίτερα επιτυχημένο εμπορικά "Blues On The Bayou" (1998), το φόρο τιμής στον Louis Jordan επιδραστικό τραγουδιστή και σαξοφωνίστα του swing “Let The Good Times Roll" (1999), το "Making Love is Good For You" (2000) με ακατέργαστα ηλεκτρικά blues και ειλικρινή σεβασμό στην παράδοση και, τέλος, το "Riding With The King", μια κεφάτη συνεργασία με τον Eric Clapton.
Εδω το Blues On Top Of Blues του 1968.

Taste :

B.B King - Heartbreaker


B.B King - Worried Dream


Download  Lp

By Electric Looser

Δεν υπάρχουν σχόλια: